Rekordalacsony maradt az alapkamat

Május óta 1,75 százalék a jegybank meghatározta alapkamat, augusztusban negatív volt az infláció.
Hirdetés

Nem változott szerdán az alapkamat, amely továbbra is 1,75 százalék – közölte szerdán a Román Nemzeti Bank (BNR). A BNR igazgatótanácsának ez volt a harmadik sorozatos ülése, amikor nem változtatta az alapkamatot.

A bankok kötelező tartalékrátája a lej eszközökre 8 százalék, a valutára 14 százalék maradt. Elemzők számítottak a BNR igazgatótanácsának döntésére, hiszen Mugur Isărescu jegybanki kormányzó június közepén nyilatkozott úgy, hogy a központi bank nem folytatja az alapkamat csökkentését olyan körülmények között, hogy az infláció negatív tartományba került, és az idén 3 százalék fölötti gazdasági növekedés várható.
 
A jegybank legutóbb májusban szállította le az alapkamatot 25 bázisponttal. Az volt az idén a negyedik alkalom, amikor csökkentették, tavaly ötször mérsékelték.
 
Az 1,75 százalékos alapkamat történelmi mélypontnak számít Romániában. Augusztusban mínusz 1,9 százalék volt az éves inflációs ráta, ami szintén történelmi mélypontnak számít rendszerváltozás óta. A jegybank szerint az idén év végén az árak éves csökkenése 0,3 százalék lesz, jövőre a fogyasztói árindex várhatóan visszakerül a pozitív tartományba, így 2016-ban 0,7 százalékos éves inflációra számítanak.

Hirdetés