Ismét egymásnak feszül Horvátország és Szerbia, ezúttal a menekültek miatt

A két délszláv ország most már nemcsak a migránsokkal pingpongozik, hanem egymás állampolgárait is gátolja a határátlépésben.
Hirdetés

A Szerbia és Horvátország közti kapcsolatok a délszláv háborúk óta nem voltak ilyen mélyponton: egyre nehezebb követni a jól irányzott csapások és válaszcsapások sorát. A Tanjug nevű szerb hírügynökség értesülései szerint a horvátok az éj leple alatt megpróbálták menekültek egy nagyobb csoportáját visszacsempészni Szerbiába, de lebuktak – írja az Inserbia.info. A horvát rendőrség állítólag a Dunán át, a Horvátországhoz tartozó Sarengrad szigeten keresztül próbálta meg átjuttatni a menekülteket a vajdasági Palánka térségébe. Az akciót azonban motorcsónakos szerb rendőrök akadályozták meg. A Tanjug szerint az ilyen esetek miatt vált szükségessé a rendőrség megerősítése a szerb-horvát határon.

A szerbek nem késlekedtek a válasszal: 

megtiltották minden Horvátországban regisztrált, illetve horvát árut szállító teherautó belépését az ország területére, miután szerda éjfélkor lejárt a horvát határzár feloldására adott belgrádi ultimátum – írja az MTI. Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter szerint ez a belgrádi kormányzati intézkedéscsomag első válasza Horvátország „gazdasági agressziójára”. A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy Szerbia kész bármely pillanatban visszavonni az intézkedést, ha Horvátország az Európai Unió szabályai szerint fog eljárni, és engedélyezi nemcsak a Szerbiából, hanem más országokból érkező teherforgalom átjutását a határán. 

Horvátország azonban bekeményített: 

bejelentették, hogy mostantól nem engedik belépni az országba a szerb útlevéllel érkezőket. A szerb állampolgárok és a Szerbiában regisztrált autók sem léphetik át a horvát határt. A legfrissebb(nek tűnő) hír az, hogy a tiltást kizárólag a gépjárművekre alkalmazzák: a szerb állampolgárok továbbra is beléphetnek horvát területre, a gépjárművek (magánautók és kamionok egyaránt) azonban nem.
 
Zoran Milanovic horvát kormányfő sajnálatát fejezte ki az intézkedés miatt, mert – mint fogalmazott – ma azt tervezték, hogy megnyitják a határt, a szerb hatóságok lépései azonban arra kényszerítette Horvátországot, hogy szankciókat vezessen be szomszédja ellen.
 
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

 

Hirdetés