Ukrajna hadsereggel védi Bukovinát Romániától

Kedves Miorica! Kellene bukovinai fű? Adunk hozzá kalasnyikovot is!
Hirdetés

Röviden és velősen ez volt az ukrán hadsereg operatív parancsnoksága (szervezési és mozgósítási csoport) vezetőjének üzenete Románia számára, jelenti a TASS orosz hírügynökség.

Lehet, hogy a román kormánykoncért folyó csatározások épp lekötik a mioritikus vezérek minden figyelmét, de ezúton is jelezzük: Ukrajna éppen hadsereget toboroz, hogy megvédje Bukovinát az esetleges román területi igényekkel szemben.

Viktor Kevljuk ezredes kijelentette: a tervek szerint október 30-ig létrehoznak egy 1000 katonát számláló hegyivadász rohamezredet. A hadtest fő támaszpontja a Nyugat-ukrajnai Kolomija (lengyelül Kolomyja, németül Kolomea, románul Colomeea), a hucul kultúra központja.

Az ezredes szerint az intézkedésre azért van szükség, mert az utóbbi időben többször is észleltek román katonai mozdulatokat a keleti határok mentén, a konstancai kikötő környékén. Ukrajnát az is zavarja, hogy Románia gyorsított eljárással adja meg a román állampolgárságot Észak-Bukovina lakóinak. 

Nos, ha majd sikerül a kormányzati húsosfazekat valahogy megmenteni, talán erre is odafigyel a tisztelt bukaresti kormány.

Hirdetés