Tüntetők zavarták meg a román-moldovai kormányülést

A demonstrálók a két ország egyesülését követelték. Egyesülés ugyan még nem lesz, de Moldovának adott román hitel igen.
Hirdetés

Románia és a Moldovai Köztársaság kormánya a tengerparti Neptunon tartott közös ülést, a minisztereket azonban egyesüléspárti tüntetők fogadták. Olyan jelszavakat skandáltak, mint „Egyesülést akarunk!”, „Besszarábia román föld!” vagy „Átkelünk a Pruton!”. A demonstráció több száz résztvevője továbbá

közös pénzt, közös külpolitikát és közös korrupcióellenes fellépést 

követelt a két állam vezetőitől. A tüntetők a csendőrökkel dulakodva próbálták – sikertelenül – megközelíteni a kormányülés helyszínéül szolgáló épületet. A demonstrációt az Akció 2012 – Unionista Platform szervezte.
 
A közös kormányülés végén Victor Ponta román miniszterelnök bejelentette, hogy Románia 150 millió eurós, alacsony kamatozású,  

visszatérítendő hitelt készül folyósítani  

a „nehéz pénzügyi helyzetben lévő” Moldovának, hogy segítségére siessen a chișinău-i kormánynak, amíg annak sikerül hitelmegállapodást kötnie a Nemzetközi Valutaalappal.
Ponta szerint Románia nem nyerészkedni akar: az öt éven belül visszafizetendő hitelkeretet azon az 1,5 százalék körüli éves kamaton bocsátják Chișinău rendelkezésére, amellyel Románia finanszírozza magát a nemzetközi pénzpiacokon.
 
A román kormányfő felidézte, hogy Bukarest már megnyitott egy 100 millió eurós vissza nem térítendő hitelkeretet is Chișinău számára. A keddi közös kormányülésen újabb kiegészítő jegyzőkönyvet fogadtak el arról, hogy ebből a pénzből továbbépítik a két ország energetikai, azaz gáz- és áramhálózatait összekapcsoló infrastruktúrát, hogy „Moldova is közelebb kerüljön az energetikai függetlenséghez, és ne legyen politikailag zsarolható”. Magyarán: 

Moldova ne legyen kiszolgáltatva az orosz gázimportnak. 

A két kormányfő közös sajtóértekezletén Valeriu Streleț moldovai miniszterelnök azt mondta: kormánya az Európához való közeledést támogatja, és a Romániához való közeledés is ezt szolgálja. Kifejezte reményét, hogy miután – a 2014-ben regisztrált 1,2 milliárd dolláros forgalommal – Románia vált országa legfontosabb kereskedelmi partnerévé, 

Románia lesz a legfontosabb külföldi befektető is Moldova számára. 

Romániában a közvélemény-kutatások szerint a lakosság háromnegyede támogatná a Moldovával való egyesülést, a volt szovjet tagköztársaságban azonban alacsonyabb, de növekvő tendenciát mutat az unionisták aránya.

Hirdetés