Egységes a PSD, de az ellenzék is Pontát illetően

A ma kezdődött büntetőpere ellenére kiáll a PSD Victor Ponta kormányfő mellett, miközben az ellenzék már a bizalmatlansági indítványra gyúr.
Hirdetés

Belpolitikai szempontból mozgalmas nap volt a hétfő, aminek elsődleges oka a korrupcióval gyanúsított Victor Ponta miniszterelnök, a mellette való kiállás és a kormánya ellenében kezdeményezett bizalmatlansági indítvány volt.

Az okirat-hamisítás, pénzmosás, és adócsalásban való bűnsegédlet gyanújával bíróság elé küldött miniszterelnök előzetes tárgyalása is ma kezdődött a legfelső bíróságon. Igaz, a hétfői tárgyalásra Pontát nem idézte be a bíróság, csak feltételezett bűntársát, Dan Șova szociáldemokrata szenátort, akinek az esetében a bírósági felügyelet két hónappal való meghosszabbítását kezdeményezte a DNA.

Pontát azzal vádolja a DNA, hogy 2007-2008-ban valós munkavégzés nélkül vett fel havi két-háromezer eurós ügyvédi honoráriumot Dan Șova szenátor cégétől, az összeg igazolásául pedig 2011-ben egy adóhatósági ellenőrzés alkalmával

utólag 17 teljesítési igazolást hamisított úgy, hogy más ügyvédek igazolásait lemásolta.

A Pontának juttatott pénz a vád szerint korrupciós bűncselekményekből származott. A DNA szerint Dan Șova ügyvédi irodája a piaci árnál jóval előnyösebb megbízásokat kapott két állami hőerőműtől, mivel tudták róla, hogy az illető megyében 2004 óta parlamenti képviselői mandátummal rendelkező Victor Ponta támogatását élvezi. Az ügyben Șova ellen és a két olténiai hőerőmű vezetői ellen is vádat emeltek. A DNA szerint Șova ügyvédi irodája csaknem 3,5 millió lejjel, vagyis akkori árfolyamon közel egymillió euróval károsította meg az államot. Az előzetes szakaszban a bíróság zárt ülésen dönt a vádlottak elleni esetleges kényszerintézkedésekről, a vádirat törvényességét ellenőrzi formai szempontból, és megvizsgálja, hogy szabályos-e a bűnvádi eljárás. Ez legfeljebb két hónapig tarthat, utána kezdődik a tárgyalás érdemi szakasza, amely nyilvános lesz.

Szintén hétfőn szavazott a PSD végrehajtó bizottsága arról, hogy továbbra is támogatják Pontát kormányfői tisztségében,

Hirdetés

amire azért volt szükség, mert a miniszterelnök ehhez a feltételhez kötötte a Viktória palotában való maradását. Ponta a szavazást követően azt nyilatkozta: fontos a stabilitás, hiszen még az ellenzék sem vonhatja kétségbe azokat a gazdasági eredményeket, amit a jelenlegi kormány elért. Pedig nagyon is úgy tűnik, hogy kétségbe vonja, hiszen éppen ezzel majdnem egy időben a PNL összegyűjtötte a bizalmatlansági indítványhoz szükséges aláírásokat azzal a szlogennel, hogy Válassz Románia és a gyanúba keveredett kormányfő között. Váltsd le Victor Pontát!. Marian Petrache, a PNL főtitkára a  Mediafaxnak elmondta: nemcsak saját pártjukon belül gyűjtötték az aláírásokat, hanem tárgyalást kezdeményeztek a többi párttal is.

Pontát úgy tűnik mindez nem zavarta abban, hogy ismét Magyarországot ekézze: újságírói kérdésre ugyanis kijelentette, hogy fenntartja Magyarországgal kapcsolatos álláspontját, és ismét bírálta a magyar-román határra tervezett kerítés megépítését.

Hirdetés