Jövő héten lesz ítélet a himnuszperben

Sokan mentek el a tárgyalásra jelenlétükkel demonstrálni a nemzeti ima szabad éneklése mellett. A prefektúra jogásza távol maradt.
Hirdetés

A 10 órára meghirdetett időpontra mintegy hetven-nyolcvanan gyűltek össze kedden a Kovászna Megyei Törvényszéken a himnuszper tárgyalására, ám a háromórás várakozás alatt megfeleződött az érdeklődők, tiltakozók sora. A prefektúra jogásza nem jelent meg, így a tárgyalás alig tíz perc alatt lezajlott, ítéletet egy hét múlva hirdetnek.

A tárgyaláson jelentős volt a hatósági készenlét, rendőrök, a hírszerző szolgálatok ügyeletes „szemei, fülei” lepték el a környéket és az épületet. Főként nyugdíjasok jöttek el megvédeni nemzeti imánkat, de jelen voltak a politikusok, mindhárom magyar párt megyei, városi vezetői, néhány ifjúsági szervezet és a Székely Nemzeti Tanács több képviselője. Mivel a per tárgya a magyar állam himnusza, tiszteletét tette Zsigmond Barna Pál főkonzul is.

Bő másfél órán keresztül türelmesen, kitartóan vártak az egybegyűltek, és fél tizenkettő körül, amikor lejárt az első, 9 órás rend, dugig telt a tárgyalóterem, állni is alig lehetett.

Háromnegyed egy körül kerülhetett sor az érdemi tárgyalásra. A kormányhivatal jogásza ekkorra sem érkezett meg, de érveiket a fellebbezésben megfogalmazták, halasztást senki nem kért, újabb bizonyítékok bemutatását sem igényelték, így nem volt akadálya annak, hogy az MPP ügyvédje kifejtse álláspontját. A bíró lehetőséget adott, hogy további írásbeli indoklást csatoljanak az iratcsomóhoz, és bejelentette: szeptember 22-én hirdet ítéletet.

Hirdetés

Mint ismeretes, a Kovászna megyei prefektúra tavaly december elején 5000 lejre bírságolta a Magyar Polgári Párt háromszéki szervezetét, amiért az általuk szervezett június 4-i trianoni megemlékezésen az egybegyűltek elénekelték a magyar himnuszt. Az MPP megfellebbezte a büntetést, és a sepsiszentgyörgyi bíróság áprilisban nekik adott igazat. A kormányhivatal azonban megfellebbezte a döntést.

Kép: Albert Levente/Háromszék

Hirdetés