Micsoda nap ez, kérem!

Legalább három történelmi jelentőségű esemény történt szeptember 11-én. Az egyiket valószínűleg mindenki tudja (mert szimbólummá vált), de a másik kettő sem elhanyagolandó. Videókkal!
Hirdetés

Szeptember 11. igazi történelmi dátum: három olyan eseményről is tudunk, amely bízvást nevezhető sorsfordítónak. Ezeknek az eseményeknek semmi közük egymáshoz – közvetlenül legalábbis semmiképpen –, csak annyi, hogy ugyanazon a napon történtek. Igaz, több évtizednyi eltéréssel. Ami elsőre beugrik mindenkinek, valószínűleg, az „a” szeptember tizenegyedike, a WTC elleni terrortámadások napja, amikor gyakorlatilag élőben követhettük, tévén keresztül, a New York-i ikertornyok leomlását.

Kezdjünk azonban az időben a legtávolabbi, térben azonban legközelebbi – ráadásul szinte kerek – évfordulóval. 

1940. szeptember 11.: Horthy Miklós bevonul Kolozsvárra   

A második bécsi döntés (1940. augusztus 31.) után megkezdődik Észak-Erdély „visszafoglalása”.  A Magyar Királyi Honvédség csapatai szeptember 11-én elérik Kolozsvárt, ahol ünneplő tömeg várja őket. 
 

Vitéz Nagybányai Horthy Miklós kormányzó a következőket mondja a kolozsvári díszszemlén: „Boldogan köszöntöm Kolozsvárról Erdély visszatért országrészeit! Huszonkét évi keserves megpróbáltatás után valóra vált, amiben bízni nem szűntem meg soha, egy percre sem. És most, mikor végre valóban itt állhatok a szabad Erdély szabad földjén, olyan mélyen meghat ennek a történelmi pillanatnak a nagyszerűsége, hogy érzelmeim kifejezésére alig találok méltó szavakat. Gondolatban ma itt van minden magyar!” 
 
A többi már történelem. 

1989. szeptember 11.: Magyarország megnyitja a határt  

Ezt a momentumot megelőzte a Páneurópai Piknik, augusztus 19-én. A találkozó alkalmából Ausztria és Magyarország is beleegyezett, hogy – mintegy szimbolikusan – három órára megnyissák a határt, Szentmargitbánya és Sopronkőhida között. Átvágták a szögesdrótot, több száz keletnémet polgár át is ment az osztrák oldalra.
 

 
A magyar kormány ezt követően szeptember 9-én úgy döntött, ideiglenesen felfüggeszti a magyar-NDK megállapodást a határátlépés szabályairól. A döntést szeptember 10-én este jelentette be Horn Gyula külügyminiszter, 11-én pedig megnyílt a határ. Három nap alatt 12 ezer keletnémet állampolgár távozott Ausztrián át az NSZK-ba, november végéig mintegy 60-70 ezer NDK-s polgár hagyta el hazáját Magyarországon keresztül.
 
A Nyugat- és Kelet-Európát elválasztó vasfüggöny lebontásának ez volt az első, igazán fontos mozzanata.  

2001. szeptember 11.: 9/11 

Azért ilyen egyszerűen, mert így rögzült a világ közvéleményében. Ezen a napon az al-Kaida terrorszervezet összehangolt öngyilkos merényletsorozatot intézett az Amerikai Egyesült Államok ellen.
 

 
Két utasszállító repülőgépet vezettek bele a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, ezek néhány órán belül össze is omlottak. Több épület is összedőlt vagy megrongálódott a környéken. A harmadik repülőgép a Pentagon Virginia állambeli arlingtoni épületébe repült. A negyedik eltérített gépet egyes feltételezések szerint a terroristák a Fehér Házba irányították volna, de az utasok visszafoglalták, azonban már nem tudták megmenteni a lezuhanástól. Ez a gép Washingtontól mindössze 15 percnyire, Pennsylvania államban csapódott a földbe. A repülőgépek egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat.
 
A terrorakció folyamán a géprablókkal együtt összesen 2995 ember vesztette életét, túlnyomórészt civilek.

Hirdetés