Még a székelyíz-tagadó Diacon panaszkodik

Szerinte valakik érthetetlen okokból le akarják váltani. Pedig ő csak a dolgát végzi.
Hirdetés

Arra panaszkodik a Kovászna megyei fogyasztóvédelem magyarellenes lépéseiről hírhedtté vált vezetője, hogy el akarják őt mozdítani hivatalából. Mircea Diacon (képünkön jobbra) szerint „Tamás és Antal urak” (Tamás Sándor megyeitanács-elnök és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester) „a magyar sajtó nyomására” léptek fel ellene, és valóban erőfeszítéseket tesznek a leváltására: több panaszt is benyújtottak az ombudsmannál, a fogyasztóvédelmi központ irányításánál, az Országos Diszkriminációel¬le¬nes Tanácsnál, a kormánynál, a parlamentnél stb.

Diacon leszögezi: a megyei fogyasztóvédelmi hivatal főfelügyelő-helyettese közhivatalnok, tisztségét versenyvizsgával foglalta el, és nem alárendeltje sem a megyei tanácsnak, sem a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalnak; hatásköre törvényesen megszabott,  főként ellenőrzésekre korlátozódik, amelyeket az érvényes szabályok és előírások szerint lát el.

A fogyasztóvédelmi igazgató megemlíti, hogy augusztus folyamán ellenőrzéseket végeztek az Uzonkafürdőn, Katrosán, Csomakőrösön, Csernátonban, Zabolán és Árkoson szervezett táborokban, és mindegyikben találtak (a szállásra, az étkezésre és a szükséges engedélyekre vonatkozó) rendellenességeket, ezért bírságokat róttak ki, és tanácsadásban részesítették a rendezvényekért felelős személyeket. A közlemény megemlíti, hogy Csomakőrösön az egyik szervező (egy megyei tanácstag) megígérte, hogy büntetés esetén ugyanúgy Bukarestbe fogják „előléptetni”, mint Codrin Munteanu volt prefektust.

Mint ismeretes, Diacon azzal vált ismertté, hogy belekötött a székely ízek” megjelölésbe bizonyos élelmiszeripari termékeken. A „román ízek” megnevezés azonban már nem zavarta.

Hirdetés

A leváltására irányuló kezdeményezésekről Antal Árpád polgármester nem nyilatkozott, csak annyit jegyzett meg: mindenki számára egyértelművé vált, hogy Diacon provokálni akar, ezt jelezték is felsőbb szinten, de valakiknek érdeke a provokálás.

Kép: Háromszék

Hirdetés