EMNP: meggondolatlan magánakció volt a Mecénás feljelentése

Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke nem volt felhatalmazva az országos elnökség által arra, hogy feljelentést tegyen a nagyváradi Ady-központ ügyében.
Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos elnöksége közleményben tisztázza álláspontját a Csomortányi István Bihar megyei elnök által a nagyváradi Ady-központ ügyében tett feljelentés kapcsán. Csomortányi múlt héten tartott váradi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy augusztus 31-én az EMNP nevében feljelentést tett a Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) nagyváradi területi szolgálatánál az RMDSZ-közeli Mecénás Alapítvány ellen,

mely szerinte eltulajdonította az Ady-központ felépítésére szánt pályázati összeg egy részét.

A feljelentés tényéről tájékoztatta Ilie Bolojan polgármestert is, akinek – mint fogalmazott a neki címzett levélben – „tudnia kellett, hogy a beruházás megvalósítására szánt 1,1 millió euró közpénzzel a Mecénás Alapítvány vezetői, illetve Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, egyben a pártalapítvány igazgatója soha nem számolt el, illetve hogy a közpénz sorsa máig ismeretlen.”

Az EMNP oszágos elnöksége által kibocsátott mai közleményben az áll: „az Erdélyi Magyar Néppárt nem tett ügyészségi feljelentést magyarok ellen és nem adott senkinek felhatalmazást valamilyen feljelentés megtételére. Ezen közlemény után

minden további ezzel kapcsolatos hír rosszindulatú rágalom és a Néppárt lejáratásának szándékával történik.”

A politikai szervezet szeptember 10-én Kolozsváron tartott ülésén kivizsgálta az ezzel kapcsolatos történések hátterét és megállapította, hogy egyéni kezdeményezésről van szó, amelyhez a Néppárt országos testületeinek, megyei és helyi szervezeteinek nincs semmi közük. Meggondolatlannak nevezték Csomortányi tettét, akit szankcióban részesítenek. A közleményben ugyanakkor leszögezik: elítélik a köztisztviselők korrupciós ügyeit, nemzeti hovatartozásra való tekintet nélkül, de nem tartják szerencsésnek a román vádhatóság szerveinél való feljelentésüket.

A közlemény kibocsátását megelőzően Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a marosvásárhelyi előválasztási protokollum kapcsán, de ehhez az ügyhöz is kapcsolódóan a Transindexnek azt nyilatkozta, hogy a feljelentés azt bizonyítja, hogy az EMNP RMDSZ-szel szemben táplált szándékai egyáltalán nem jóindulatúak. Kelemen azt is szóvá teszi: a feljelentő papírokban az szerepel, hogy Toró T. Tibor az EMNP elnöke, így nem érti, Szilágyi Zsolt milyen minőségében kérte, hogy írja alá a választási protokollumot.

Hirdetés