Alkudozni fogunk a befogadandó menekültek számáról

Ezt Bogdan Aurescu külügyminiszter jelentette be, szerinte az EB-től kapott szám és kvóta egyelőre csak tárgyalási alap.
Hirdetés

Az Európai Bizottság által bejelenetett kvóta csak javaslat a befogadandó menekültek számát illetően, amiről az igazságügyi és belügyminiszterek jövőheti tanácsán fognak tárgyalni – mondta Bogdan Aurescu külügyminiszter a parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságának ülésén.

A jelenlegi javaslat nem tartalmaz szankciókat azokkal az országokkal szemben, amelyek nem tudnak a kvótának megfelelő számú menekültet fogadni – tette hozzá a külügyminiszter, aki megismételte a kormányfő és az államfő álláspontját, miszerint Románia nem tud a befogadási és integrálási kapacitását meghaladó számú menekültet fogadni. 
 
Azok az országok, amelyek egyáltalán nem hajlandók menekülteket fogadni, az évi GDP-jük 0,002 százalékát kell befizessék a közös európai kasszába az EB javaslata szerint.
 
Az EB javaslatait a tagországok megvitatják, ennek a tárgyalásnak az első lépése pedig a belügyminiszterek szeptember 14-i találkozója – szögezte le a román külügyminiszter. Ezeket a javaslatokat a Legfelső Védelmi Tanács jövő heti ülésén is elemzik, tette hozzá.
 
Az EB konkrét javaslatának ismeretében Klaus Johannis államfő ma megismételte álláspontját, miszerint ellenzi a befogadási kvóták kötelezővé tételét, főleg hogy azokat bürokratikusan, kvázi könyvelői jelleggel állapították meg a tagországokkal folytatott konzultáció nélkül.
 
Az EB összesen 160 ezer, Magyarországra, Olaszországba és Görögországba érkezett bevándorlót osztana szét, amiből Romániának 6351 fő jutna. Románia eddig 1785 menekült befogadását vállalta.
 
Fotó: mae.ro
 

Hirdetés