Röszkei fogócska a migránsokkal

Nem vetik magukat alá az uniós szabályoknak, a regisztrációt megtagadva próbálnak tovább szökni.
Hirdetés

Egyre agresszívabban és követelőzőbben lépnek fel a Magyarországra illegálisan érkező migránsok: a rendőrségnek kedden este könnygázt kellett bevetnie a menekültek egy újabb csoportjával szemben, amely a határ átlépése után a gyűjtőpont helyett rögtön a régi 5-ös út felé indult – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A százötven emberből álló csoport a magyar-szerb határon átkelve, a gyűjtőpontra be se lépve rögtön megindult a régi 5-ös út felé. A rendőrök könnygázt vetettek be, nem akarták összeengedni ezt csoportot azzal, amelyik este korábban indult el a gyűjtőpontról.

Az utóbbi csoport tagjai közül legalább ötvenen buszra szálltak, elsősorban a családok döntöttek úgy, hogy eleget tesznek a rendőrök kérésének, és elindulnak az idegenrendészeti előállító felé Röszkére – számolt be az MTI tudósítója. Az ott maradt menekültek túlnyomó többsége fiatal férfi.
Ezelőtt a rendőröknek sikerült leültetniük a tömeget, arab tolmácsot hoztak, és

meggyőzték az emberek egy részét arról, hogy regisztráltassák magukat. A tömegben többen azt skandálták, hogy „No camp!”, azaz nem mennek táborba, valamint azt, hogy „Budapest, Budapest!”.

A rendőrség lezárta az 5-ös utat, és megerősítették a rendőri jelenlétet, mintegy száz rendőr van a helyszínen.

Kedd este több száz migráns hagyta el a röszkei Dugonyi úti gyűjtőpontot, az emberek Szeged irányába indultak el, a rendőrség 5-ös útról Röszke központjába vezető bekötőútnál sorfallal állította meg őket.

Kora délután is migránsok egy csoportja hagyta el a Dugonyi úti gyűjtőpontot. A bevándorlók a rendőrségi sorfalat áttörve a szántóföldön keresztül az 5-ös út felé szaladtak, voltak közöttük kisgyerekes családok is. A migránsok délután megállapodtak a rendőrökkel és buszokra szálltak, amelyek közül kettő Kiskunhalasra, egy Békéscsabára indult.

Hirdetés

Este 10 óra után újabb busz indult a migránsokkal az idegenrendészeti előállítóba, a földön ülők egy csoportja viszont nem volt hajlandó felszállni rá. Nagyjából 100-150 migráns és nagyjából ugyanennyi rendőr maradt a helyszínen.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a rendőrök két hangadót kiemeltek a tömegből és előállították jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése miatt előállították.

Közölték azt is, hogy a rendőrök korábban azért voltak kénytelenek könnygázt használni, mert dobálták őket a migránsok. Személyi sérülés nem történt.

Egy migránshoz mentőt kellett hívni, de rosszulléte nincs összefüggésben a könnygáz alkalmazásával – olvasható a police.hu oldalon.
 

Hirdetés