A kormányfőhelyettes is plagizált

Mikor lesz Romániának olyan miniszterelnöke, aki önállóan meg tud írni egy doktori dolgozatot?
Hirdetés

Több tíz oldalt egy az egyben lemásolt más művekből Gabriel Oprea doktori dolgozatában – állítja a Mediafax szerint Marian Popescu, a Bukaresti Egyetem Etikai Bizottságának elnöke. Mivel ez a bizottság beszüntette a kormányfőhelyettes doglozatának vizsgálatát, a plágium tényét Popescu csak a saját, nem a bizottság nevében állítja.

A plágium gyanújának felmerülésekor az egyetem etikai bizottsága vizsgálni kezdte Oprea büntetőjogi témájú doktoriját, és eredményeiket átküldték a fő állami tisztségviselők ilyen ügyeit jog szerint megítélő testülethez, az Országos Etikai Tanácshoz. (Ezt Victor Ponta azután hozatta létre, hogy a Bukaresti Egyetem vizsgálata szerint ő is plagizálta a doktori dolgozatát, de ez az új tanács felmentette a vád alól.)
 
Popescu elmondta, az Országos Etikai Tanács olyan gyorsan hozta meg az ítéletét, hogy ők rendesen még át sem tudták küldeni, amit vizsgálni kezdtek. Az OET szerint Oprea másolása nem bizonyított. Törvényi alap híján az egyetem etikai bizottsága is beszüntette a vitát a kormányfőhelyettes 2000-ben megvédett dolgozatáról, de Marian Popescu saját szakállára tovább vizsgálódott.
 
Azt találta, hogy a dolgozat egészen biztosan plágium, Oprea több tíz oldalt egy az egyben lemásolt Constantin Turai 1938-as művéből és más művekből is rendes forrásmegjelölés nélkül. A HotNews szerint Oprea azokat a Nicolae Iorga- és Gheorghe Ghibanescu-idézeteket sem jelölte meg ilyenként, amelyeket Turai saját művében rendesen idézett. 
 
Mi több, később a HotNews négy olyan doktori dolgozatban is plágiumra hívta fel a figyelmet, amelyet Gabriel Oprea vezetőtanárként irányított immár a Mihai Viteazu Nemzeti Hírszerzési Akadémián. Egyiket Oprea titkárnője „írta”, a másikat Bukarest második kerületének polgármestere, Neculai Onţanu, aki Oprea pártjának, az UNPR-nek a főtitkára, a harmadikat Victor Ponta ügyvédje, Loredana Radu, a negyediket Románia főügyészének első helyettese, Bogdan Licu.
 
Marian Popescu szerint egyébként annak sincs semmi törvényi alapja, hogy miért az Országos Etikai Tanács vizsgálja a tisztségviselők dolgozatát, szerinte a doktori diplomát kibocsátó egyetemek kellene legyenek az illetékesek ezekben az ügyekben.
 
Maga Gabriel Oprea mindent tagad, elmondása szerint az akadémiai pályán is mindig betartotta a törvényeket.
 

Hirdetés