A NATO-hadosztály már Bukarestben van

A román főváros legnagyobb szárazföldi hadosztálya ugyanis a NATO Délkeleti Nemzetközi Hadosztályaként folytatja tevékenységét. A parancsnoka pedig egy afganisztáni veterán.
Hirdetés

A frissen létrehozott NATO-hadosztály irányítását a boszniai és afganisztáni békemissziókban edződött Ovidiu-Liviu Uifăleanu dandártábornok vette át. Ezzel elkezdődött

a NATO bukaresti hadosztály-parancsnokságának kialakítása.

Az Észak-atlanti Szövetség az ukrajnai válságra reagálva tavalyi, walesi csúcsértekezletén döntött keleti szárnya megerősítéséről: ennek keretében Bulgáriában, Romániában, Lengyelországban és a három balti országban úgynevezett integrációs egységeket (NATO Forces Integration Unit – NFIU) hoznak létre a szövetség gyorsreagálású erői számára, Romániában és Lengyelországban pedig egy-egy új hadosztályparancsnokságot létesítenek – emlékeztetett közleményében a román védelmi minisztérium.

A hétfői ünnepségen Uifăleanu átvette a bukaresti NATO-hadosztály parancsnokságát, amely jövőre éri el kezdeti, 2018-ra pedig teljes operatív kapacitását.
A NATO Délkeleti Nemzetközi Hadosztály-parancsnokságán

mintegy 280 katona teljesít majd szolgálatot,

közülük 75-en más NATO-országokból érkeznek Romániába. A hadosztály szintű vezénylési központ kialakítása mintegy 60 millió euróba kerül, a kiadások egy részét a NATO később megtéríti Romániának.

Uifăleanu szerint az első szakaszban a romániai és bulgáriai integrációs egységek (NFIU) koordinálása lesz a hadosztály-parancsnokság feladata, de hosszabb távon a kiképzésre helyezik a hangsúlyt, hogy

a NATO-hadosztály Délkelet-Európa bármely részén bevethetővé váljon.

Hirdetés

Egy nemzetközi NATO-hadosztály elvileg 10-15 ezer katonát jelent, de egyelőre nem tudni, milyen létszámú lesz a szövetség délkeleti hadosztálya.

Mircea Dușa román védelmi miniszter korábbi közlése szerint csütörtökön egyszerre avatják fel mind a hat új vezénylési központot (NFIU) a NATO keleti szárnyán.

Fotó: bistritanews.ro

Hirdetés