A kamionos tragédia annál is rettenetesebb, mint gondoltuk

A legújabb információk szerint 71 holttestet találtak az ausztriai autópályán elhagyott gépjárműben, köztük gyerekek is vannak.
Hirdetés

FRISSÍTÉS:

Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrfőnök megerősítette, hogy 71 holttestet találtak az elhagyott teherautóban. Közlése szerint a halottak közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek. A gyermekek közül feltehetőleg egy kislány egy és két év közötti, a másik három fiúgyermek nyolc és tíz év között van. 

A raktérben egy szíriai útiokmányt találtak, 

ezért feltételezik, hogy a menekültek Szíriából érkeztek. Doskozil tájékoztatása szerint az sem kizárt, hogy afgán állampolgárok is vannak köztük, az azonban biztos, hogy a menekültek nem Afrikából indultak útnak. Doskozil szerint nem meglepő, hogy csak egy hivatalos okmányt találtak, hiszen a migránsok nagy része nem visz magával utazási dokumentumot. A rendőrfőnök tájékoztatása szerint a menekülteknél táskák és mobiltelefonok is voltak, ezek tartalmát még vizsgálják. A migránsoknál nem volt pulóver, a hűtőautó klíma funkciója feltehetően nem működött.

A menekültek halálát valószínűleg fulladás okozta. 

A rendőrparancsnak az MTI-nek elmondta: egyelőre a vizsgálatok még tartanak, ezért nem tudnak biztosat mondani arról, hogy a menekülteknél mikor állt be a halál, az autó indulásakor is voltak-e már halottak az utasok között. 

A bűntény felderítésében közvetlenül részt vevő kollégáknak pszichológiai segítséget is biztosítottak a megrázó bűneset feldolgozásához. Elmondása szerint ehhez hasonló súlyú eset még nem történt sem a tartományban, sem Ausztriában.

A menekülttragédia ügyében 

három személyt tartóztattak le eddig. 

A járművet valószínűleg egy libanoni származású bolgár állampolgár vezette, minden bizonnyal felváltva egy másik társával. A másik két gyanúsított bolgár, illetve magyar okmányokkal rendelkezik. Az autó nem volt lopott. Hozzátette: a nyomozók abból indulnak ki, hogy egy bolgár-magyar csempészbandáról van szó.

Hirdetés

Doskozil elmondása szerint valószínűleg a járművet vezető nem feltétlenül tudta, hogy mi zajlik a rakodótérben, azonban valószínűsíthetőleg valamikor mégis tudomást szerzett a történtekről, különben nem hagyta volna el az autót.

Mindeközben Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter 

közös európai megoldást sürgetett 

a menekültválságra. A politikus az Európai Unió külső határainak szigorúbb biztosítását javasolta. 

————————————————————————————–

A lezárt, menekültekkel teli teherautóra csütörtökön bukkantak rá az ausztriai A4-es autópályán, a járműből vörös folyadék szivárgott az aszfaltra. A legfrissebb hírek szerint a kamionban – az előzetes becslésekkel szemben – nem 20-50 ember fulladt meg, hanem 71 – írja a Krone.at-re hivatkozva a Mandiner

Az áldozatok között nyolc nő és négy gyerek is volt, 

köztük egy-egy másfél éves csecsemő. Az áldozatok feltételezhetően szír menekültek.
 
A hatóságok bejelentése szerint három embercsempészt, egy magyar és két bolgár állampolgárt tartóztattak le az üggyel kapcsolatban Magyarországon. A csempészautónak használt hűtőkocsi felfedezése előtt másfél-két nappal már halottak lehettek az áldozatok. 
 
Sajtóértesülések szerint az embercsempész maffia hátterét továbbra is Romániában sejtik, a bukaresti külügyminisztérium azonban határozottan  

cáfolta, hogy román állampolgároknak is köze lenne az ausztriai tragédiához.  

A tárca azokra a hírekre reagált, amelyek szerint az autópályán hátrahagyott jármű tulajdonosa román lenne.
 
A közlemény szerint Románia bécsi nagykövetségét az osztrák hatóságok arról tájékoztatták, hogy a jármű ideiglenes magyar rendszámokkal rendelkezik. „Az eddigi információk szerint egyetlen román állampolgár sem érintetett az ügyben. Az osztrák rendőrség folytatja a nyomozást” – olvasható a bukaresti közleményben.
 
A dokumentum hozzáteszi: Románia budapesti nagykövetségével a magyar hatóságok azt közölték, hogy a kamion ideiglenes rendszámát nem román állampolgár igényelte.
 
Czukor József berlini magyar nagykövet az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy 

szorosabb nemzetközi együttműködésre van szükség  

az embercsempész bandák elleni fellépésben. A magyar és az osztrák hatóságok nagyon intenzíven és szorosan együttműködnek a tragédia felderítésében – mondta el a nagykövet. Czukor József rámutatott: a magyar kormány már hónapok óta figyelmeztet arra, hogy nemcsak a Földközi-tenger medencéjének nyugati részében tevékenykednek embercsempész bandák, és nemcsak ott van „hatalmas menekültprobléma”, hanem az úgynevezett nyugat-balkáni úton is.
 
 
Hangsúlyozta, hogy növelni kell a határellenőrzés hatékonyságát, de nem azért, hogy „visszatartsuk a menekülteket attól, hogy oltalmat keressenek nálunk, hanem azért, hogy tudjunk nekik segíteni ennek a (menekült vagy más menekültjogi) státusnak a megszerzésében”. Ez azonban  

„nagyon nehéz lesz, ha nem tudjuk, hogy ki jön Európába”.  

Mint ismeretes, a halott menekültekkel teli teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható.
 
A reklámfeliratok alapján a teherautó valamilyen módon összefüggésbe hozható a Hyza húsfeldolgozó üzemmel. A Hyza 2006 óta a csehországi Agrofert mezőgazdasági és élelmiszeripari csoport része, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter. Karel Hanzelka, az Agrofert szóvivője a hírekre reagálva közölte, hogy a gépjármű jelenleg nem tartozik a cég tulajdonába.
 
Fotó: Reuters

Hirdetés