Elmerültünk az élelmiszer-biztonság múltjában

Ha egy Gundel tart előadást, menni kell.
Hirdetés

A híres-nevezetes budapesti vendéglátós Gundel-család egyik tagja, dr. Gundel János professzor tartott előadást a Kolozsvári Magyar Napok keretében Élelmiszer-biztonsági előírások és ajánlások a gasztronómia múltjából címmel.

A Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának tanára agrármérnök, de nem akármilyen. Gundel János ugyanis évtizedek óta egy igen kellemes szakterülettel, táplálkozástudománnyal foglalkozik, azon belül például azzal, hogy miként etessük a disznót, hogy az asztalra kerülve finomabb legyen. Élelmiszer-biztonsággal és gasztronómia-történettel is foglalkozik, kolozsvári előadása ehhez a területhez kapcsolódott.

A professzor nem tett egyebet, mint régi magyar szakácskönyvekből összegyűjtötte és ismertette azokat a részeket, amelyek a élelmiszerek biztonságos tárolására, kezelésére vonatkoznak. Ezzel pedig visszaröpített az időben száz-kétszáz évvel korábbra, amikor nem voltak internetre csatlakozó intelligens hűtőszekrények, amikor sokkal többet adtak az ételek és alapanyagok minőségére, és amikor egy csirkét, disznót vagy marhát nem kellett hetek alatt felpumpálni mindenféle szerekkel, hogy aztán a csontokról mechanikus úton leválasztott húscafatokból például hamburgerpogácsa legyen.

Az előadás anyaga lepuskáztatott, és alant közkinccsé tétetik:

 

 

Hirdetés

Hirdetés