Alaposan a körmére néz az Azomureşnek a vásárhelyi önkormányzat

Folyamatosan figyelemmel követik, milyen mértékben szennyezi a környezetet a vegyi üzem.
Hirdetés

Folyamatosan nyomon követné az Azomureş vegyi üzem által kibocsátott mérgező anyagokat a marosvásárhelyi önkormányzat.

A polgármester független szakértő céget bízna meg azzal, hogy kövesse és pontosan határozza meg a környezetszennyezés mértékét Marosvásárhelyen és környékén. A legutóbbi tanácsülésen az RMDSZ-frakció ugyanezt javasolta. Peti András alpolgármester elmondta, a cél az, hogy egy független szakértői csoport készítsen hatástanulmányt arról, milyen káros tényezők vannak ma Marosvásárhelyen, amelyek befolyásolják a levegő rossz minőségét, és ennek milyen hatása van közegészségügyi szempontból a lakosságra.

Az alpolgármester megjegyezte, hogy eddig is léteztek ilyen tanulmányok, csak minden esetben az Azomureş volt a megrendelő.

„Ezek a tanulmányok léteznek, csak ezeket a tanulmányokat minden esetben az engedély kérelmezője, jelen esetben a kombinát készíttette el. Nagyon fontos, hogy olyan tanulmányok készüljenek, amelyeket független szakértők készítenek, és kiterjed mindenféle káros szennyezésre” – mondta Peti András.

Az Azomureş helyzetéről múlt kedden közmeghallgatást rendezett az önkormányzat, csütörtökön helyi civil szervezetek felhívására több százan tüntettek a prefektúra előtt az üzem környezetszennyezése ellen, az RMDSZ pedig népszavazást kezdeményez a kombinátról.
 

Hirdetés