Tüntettek a környezetszennyező Azomureş ellen Vásárhelyen

A helyiek már nagyon unják, hogy a vegyi üzem telefüstöli a várost.
Hirdetés

A marosvásárhelyi prefektúra épülete előtt szervezett békés tüntetést csütörtökön délután a Stop Azo! civil, politikamentes csoportosulás. A cél az Azomureş vegyipari kombinát által okozott környezetszennyezés megszüntetése volt.

A tüntetés meghirdetett időpontjában nyári zápor vette kezdetét, ennek ellenére a városháza előtti teret mintegy kétszázfős tömeg töltötte meg. A tiltakozás látható jelképeként a szervezők egyszer használatos orvosi maszkokat osztottak a résztvevőknek, és Megálljt a légszennyezésnek!, Európai kötelességek, európai jogok! feliratú plakátokkal, illetve „Nem akarunk több gázmérgezést” szlogennel adtak hangot a jelenlévők óhajuknak.

Amint Hamar Alpár Benjámin, az 1989. December 21. Egyesület – Marosvásárhely mártírváros elnöke, a tüntetés főszervezője elmondta, több civil szervezet összefogásával szervezték meg a tüntetést, mivel megelégelték a hatóságok bírságolásokban kimerülő passzivitását. Mint hangsúlyozta, az államfőnek, a hazai és európai uniós környezetvédelemért felelős minisztériumoknak is elküldik az ötpontos petíciót, ugyanis meggyőződésük, hogy a döntések nem Marosvásárhelyen, hanem a településtől kétezer kilométerre születnek. A szervező a civil lakosság nevében kifejtette, hogy megelégelték az ígérgetéseket, egészséges környezetben szeretnének élni, mint mondta „nem vagyunk másodrangú állampolgárai az országnak és a városnak sem”.

Cristian Vântu háziorvos, a vegyipari kombinát légszennyezése ellen síkraszálló csoportosulás kezdeményezője elmondta, hogy a kombinát és a hatóságok sorozatosan valóra nem váltott ígéreteinek, illetve az Alkotmány 35-ös cikkelyének betartását kérik, mely az egészséges környezethez való jogot biztosítja. Akciójuk nem a vegyipari vállalat bezárását célozza, ugyanis nem a munkahelyek felszámolása a céljuk, hanem békés erdélyi polgárokként szeretnék megoldásra sarkallni az illetékeseket. Amint jelezte, az Európai Unió környezetvédelmi biztosa is arra ösztönözte a csoportosulást, hogy összefogással próbáljanak nyomást gyakorolni azokra az intézményekre, melyek a közösség érdekeit hivatottak szolgálni.
 

Hirdetés