Szédítő élmények várnak a New York szállóban

Az idei képzőművészeti akciósorozatnak ugyanis a ringlispíl a témája. És persze ne feledjük, hogy hatalmas bulik szoktak lenni ott a Kolozsvári Magyar Napokon.
Hirdetés

Egyszerre két főszervező is helyet foglalt az asztalnál az idei Kolozsvári Magyar Napokra ismét megnyíló New York szálló sajtótájékoztatóján: Kalló Angéla képzőművész mellett Gergely Balázs, a KMN főszervezője, illetve Márkos Tünde képzőművész, a szálló védjegyévé vált Mimesis fesztivál első embere. A New York hétfőn, augusztus 17-én délután 5-től nyitja meg kapuit, a kortárs képzőművészet és a még kortársabb zenék szerelmesei számára.

A helyzet paradoxona az – amint az többször el is hangzott –, hogy a széles körben Contiként ismert létesítmény azért válhat a Magyar Napok idején, évről évre a képzőművészet „templomává” és a fesztivál (egyik) legfőbb bulihelyszínévé, mert a tulajdonjogi viszonyok tisztázatlansága miatt folyamatosan késik a felújítása. A szervezők egyik szeme tehát nevet (mert megkaphatják ideiglenes használatra az épületet), másik szeme pedig sír (hiszen a patinás szálló tényleg eléggé lepusztult állapotban van, és ha valahol, hát itt igazán lehullhat a vakolat egy-egy hangosabb koncert közben).

A patinás szálló, amelynek folyton késik a felújítása
 
Maradjunk azonban egyelőre a kultúránál. A New Yorkban immár harmadik éve megrendezett Mimesis fesztivál idei kulcsszava a ringlispíl. Pontosabban, kicsit cselesen: Ringli. Spíl. Azaz körhinta, de a kifejezés tartalmazza a „spíl”, avagy „játék” szót is, és ebből aztán ki-ki levonhatja a magasröptűbb eszmei következtetéseket. „Az egyén, nagyobb léptékben a közösség futja saját köreit a társadalmon belül. Néhány példa a körökre: a hagyományok köre, a megemlékezések köre, a megmaradás köre, az identitás köre, és a sor folytatható” – áll a Mimesis fesztivál ismertetőjében.
 
Játékosságból viszont tényleg nem lesz hiány: garancia erre olyan figurák jelenléte, mint Wahorn András, aki képzőművészként és zenészként egyaránt tiszteletét teszi, ezúttal nem az egykori legendás A. E. Bizottsággal, hanem a Tapasztalt Ecsetek nevű együttessel. A Mimesis idei kiadásán egyébként 38 művész vesz részt az alkotásaival, köztük elismert hazai – magyarok, románok vegyesen – és magyarországi alkotók, de fiatal erdélyiek is. Mégpedig oly módon, hogy a New York szálló első emeletén a Ringli.Spíl tematikára reagáló munkákat állítják ki, a második emeleten, Second Floor címen ifjú kolozsvári és Kolozsvárhoz kötődő képzőművészek tárlatsorozata lesz látogatható. 
 
 
Van ok a jókedvre: a program az eddigieknél is változatosabbnak ígérkezik
 
Ha a pályázatok istene megsegíti a szervezőket, akkor a Magyar Napok végére kiadnak egy reprezentatív katalógust is az elmúlt három év Mimesiseinek munkáiból, amit jövő vasárnap délután mutatnak be a nagyérdeműnek. Addig is napközben mindenféle rendezvények, kerekasztal-beszélgetések és egyéb intellektuális csemegék várják az érdeklődőket, este pedig kezdődik az ereszd-el-a-hajamat, változatos műfajú zenékkel, a dzsessz-rocktól az alternatívon át a népi muzsikáig – kivilágos kivirradtig lehet tehát majd hódolni a kulturált szórakozásnak.
 

(szöveg: Papp Attila Zsolt; fotók: Szántai János)

Hirdetés