Megmenekült a hévízi tündérrózsa, de a püspökfürdői termáltónak annyi

A tó a termálvíz fokozódó kitermelése miatt kiszáradt, a benne élő őshonos fajok pedig végveszélybe kerültek.
Hirdetés

Laboratóriumi körülmények között tenyésztettek hévízi rózsát a Nagyváradi Egyetem munkatársai, amelyeket be is telepítettek az egyik félixfürdői termáltóba. A püspökfürdői termáltón azonban, amely az egyetlen természetes élőhelye volt a növénynek, de amely a termálvíz túlhasználata miatt kiszáradt, ez nem segít

A célkitűzés az, hogy két-három éven belül az egyik ilyen félixfürdői medence teljes felületét hévízi tündérrózsa borítsa.

Mint az tudvalevő, a hévízi tündérrózsa természetes élőhelye a Pece patak természetvédelmi övezetben lévő püspökfürdői termáltó, amelynek vízszintje az elmúlt években drasztikusan lecsökkent, a tó gyakorlatilag kiszáradt, így az ott őshonos egyedi növény- és állatfajokat a kipusztulás fenyegeti. A hévízi tündérrózsa, a piros szemű kele (ez egy hal) és a bordás homorcsa (ez meg egy csigafaj) példányait mesterséges körülmények között tartják a természetvédelmi övezet gondnokságát évekig ellátó Körösvidéki Múzeumban.

A mostani tündérrózsa-tenyésztő akcióról Radu Huza, a múzeum munkatársa az Erdonnak elmondta, hogy a Nagyváradi Egyetemmel való együttműködésük nyomán a felsőfokú oktatási tanintézmény munkatársai lótuszmagokból laboratóriumi körülmények között tenyésztettek tavirózsákat, amelyeket az elmúlt időszakban kihelyeztek a félixfürdői tavakba, de Huza rögtön hozzátette: a tündérrózsa tenyésztés nem menti meg természetes élőhelyét, a püspökfürdői termáltavat a pusztulástól, hiszen az már most is szinte teljesen ki van száradva.

Huza emlékeztetett arra, hogy a Bihar Megyei Prefektúra megrendelt egy tanulmányt azért, hogy kiderüljön, mi okozza a termáltó apadását és kiszáradását. A tanulmányt a Bukaresti Egyetem Geológia Kara és a Romániai Hidrogeológusok Egyesülete végezte el. „A vizsgálatok igazolták azt, amit mi már három és fél éve mondunk, vagyis hogy túl sok termálvizet termelnek ki” – mondta Huza. A szakember emlékeztetett arra is, hogy tanulmány eredményeit látva a prefektúra elrendelte, hogy harminc százalékkal csökkenteni kell a kitermelést. „De ezt ostobaság százalékokban megadni, hiszen mihez képest kell harminc százalékkal csökkenteni a kitermelést?!” – mondta felháborodva Huza.
 

Hirdetés