Lángok pusztítottak a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Parkban

A lángokat sikerült megfékezni, de a szárazság miatt őrködni kell.
Hirdetés

Tűz ütött ki a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Parkban egy nehezen megközelíthető helyen.

Hegyi Barna, az egyedüli székelyföldi nemzeti park igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a lángok csütörtök délután csaptak fel az 1796 méter magas Nagyhagymás csúcs alatti gyepes területen.

Feltehetőleg a csúcsról ledobott cigaretta gyújtotta meg a száraz növényzetet. Elmondta, hogy az erdő is kezdett égni, de a nemzeti park felügyelőinek néhány fa kivágásával és árok ásásával sikerült megakadályozniuk a lángok továbbterjedését a szomszédos fenyőerdőre.

„Sziklapárkányokon égett a talaj és az aljnövényzet. A tüzet sikerült megállítani, de teljesen eloltani a terepviszonyok miatt nem lehet. Ezért ott kell őrködni vizes bödönökkel mindaddig, amíg eső lesz” – nyilatkozott Hegyi Barna. A nemzeti park igazgatója szerint mintegy egyharmad hektáros területen pusztult el a növényzet. Azt még nem tudják, hogy a nemzeti park védett növényállománya milyen mértékben károsodott.

Hirdetés

„A sziklák, kövek között száraz gyökerek vannak, a gyep és a talaj is porszáraz, és úgy ég, mint a puskapor” – magyarázta az igazgató. A terepjárókkal körülbelül egy kilométerre tudják megközelíteni a helyszínt, onnan csak bödönökben, háton tudják felszállítani a tűzoltáshoz szükséges vizet. Az igazgató elmondta, jelenleg az érintett közbirtokosság önkéntesei és a katasztrófavédelem tűzoltói vannak a helyszínen, éjjelre a nemzeti park alkalmazottai váltják őket.

A 657 négyzetkilométeres Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park Székelyföld egyetlen nemzeti parkja. Területe nagy része Hargita megyéhez, kisebb része Neamt megyéhez tartozik. A nemzeti park területét nagyobbrészt lucfenyőerdők borítják, de elegyes állományú erdők, szubalpesi legelők és kaszálók, valamint fajgazdag, ritka és bennszülött növényfajokkal borított mészkősziklák is találhatók a védett területen.
 

Hirdetés