Karácsonyi Zsolt kapta a Tokaji Írótábor díját

A költőre az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnökeként és a kolozsvári Helikon folyóirat főszerkesztőjeként kifejtett irodalom-közéleti tevékenysége, valamint jelentős költői és irodalomtörténeti munkássága miatt esett a választás.
Hirdetés

A 43. Tokaji Írótábor Díját pénteken, a tokaji II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola aulájában adták át.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke Karácsonyi Zsoltot méltatva külön is kiemelte a költő legutóbbi, 2015-ben megjelent, A Krím című verseskötetét, amelyet a „kortárs magyar költészet kiemelkedő könyvének” nevezett.

Karácsonyi Zsolt 1977-ben született Aradon, tanulmányait a kolozsvári BBTE bölcsészkarának színháztudományi szakán és a Szegedi Tudományegyetem irodalom doktori képzésén végezte. 2012-től a kolozsvári egyetem média tanszékének adjunktusa lett.
 
Számos verseskötete jelent meg, emellett több regényt és esszét fordított román nyelvről magyarra. 2001-ben elnyerte a Romániai Írók Szövetségének debütdíját, 2006-ban az Irodalmi Jelen-díjban részesült A nagy Kilometrik című kötetéért, míg 2010-ben a Hargita Megye Tanácsa által alapított Csiki László-díjat vehette át. Jelenleg az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) elnöke és a kolozsvári Helikon irodalmi folyóirat főszerkesztője.
 
A Tokaji Írótáborban átadták a Nagy Hordó-díjakat is, amelyeket idén Szörényi László Széchenyi-díjas irodalomtörténésznek és az írótábor szervezésén 42 évig munkálkodó Sáray Lászlónak ítéltek oda.
 
Teljes eddigi életművük elismeréseképpen, valamint a Tokaji Írótábor hagyományaihoz és örökségéhez való hűségükért idén hárman kaptak Hordó-díjat: Csontos János költő és publicista, Kiss Benedek költő és műfordító, valamint Vári Fábián László költő, műfordító, a kárpátaljai magyar irodalom kiemelkedő alakja.

Hirdetés