Károly herceg lesz Románia királya?

Hogy Károly herceg lenne Románia III. Károly királya? Ez annyira meseszerű, hogy csakis hinni lehet benne! Még akkor is, ha egy szó sem igaz belőle.
Hirdetés

A román királyi örökösödési láncban bekövetkezett törés folytán az a helyzet állt elő, hogy Károly herceg akár Románia királya is lehet, közli a Starea Presei hírportál.

Na, ez meredek hír, első ránézésre. Viszont van némi alapja. Ugyanis az történt, hogy I. Mihály király nyolc évvel ezelőtt, 2007. december 30-án aláírt egy okiratot, miszerint Románia Királyi Háza hátat fordít az ősi száli törvénynek, amely kimondja, hogy a trónt

csak apai ágon leszármazó férfiak örökölhetik.

Ugye, tudnivaló, hogy I. Mihály király, bármennyire is igyekezett, nem tudott összehozni egy fiút Anna királynőnek. Csak lányokat.

A száli törvény megkerülésével Mihály király arra tett kísérletet, hogy az anyai ágon született férfit, Miklós herceget hozza trónörökösi helyzetbe.

Csakhogy a minap bekövetkezett rejtélyes kitagadás gyökeresen megváltoztatta a dolgok állását. Megint csak az a helyzet állt elő, hogy nincs a családban egy királyi férfisarj, aki örökölhetné a trónt. Radu Duda nem örökölheti, hiszen ő Margit hercegnő férje, nem királyi sarj.

Az előállt kontextusban Ioan Scurtu professzor felvetette a száli törvény hallgatólagos elsőbbségét, vagyis azt, hogy a kitagadás aktusával

a Királyi Ház visszatér a hagyományokhoz.

Hirdetés

Magyarán: I. Mihály király feladta a trónörökös-kutató kísérletet, és most azon van, hogy az európai királyi házak valamelyikéből keressen örököst a román trónra.

És itt kerül a képbe az igazi Erdély-rajongó Károly herceg. Aki nem csak arról híres, hogy birtoka van Erdélyben, továbbá Erdélyt tekinti a bolygó megmentőjének, de közeli rokonságban is áll I. Mihály királlyal.

Hát így állunk. Hogy mekkora a valóságalapja ennek a forgatókönyveknek, nem tudni. De az kétségtelen, hogy vonzó változat. Hajrá, királság! Még akkor is, ha mese az egész.

Hirdetés