Mitől érdekes Vona Gábor?

Mi már unjuk, amit mond, az EMI mégis minden évben meghívja és meggyóntatja. Idén már nem tűri a náci romantikát, Orbán Viktor pedig szocializmust épített.
Hirdetés

A magyar hírügynökség Vona Gábor kormányzási szándékát, a román hírügynökség Szávay István föderalizációs jóslatát emelte ki a gyergyószentmiklósi EMI-táborban péntek délután elhangzott, jobbikos beszédekből.

Vona Gábor szerint a Jobbik csak néppártként válhat kormányképes erővé Magyarországon, ezért pártja életében elérkezett az az idő, amikor „kóstolgatni kell a kormányzás felelősségét”, és „minden mondatot, gondolatot a leendő kormányzás fényében kell megvizsgálni”. Hozzátette, ha a párt tagsága nem tartja ezt helyesnek, a jövő évi tisztújításon 

leválthatja őt az elnöki tisztségből.

„Ne várja senki, hogy szimpatikussá tegyem a Jobbikot annak, aki valamiféle náci romantikában él. Nem teszem számára lakhatóvá a pártot. Az ilyen csináljon másik pártot magának!” – jelentette ki Vona, aki szerint a 2018-as magyarországi választás a Fidesz és a Jobbik között fog eldőlni.
 
Elismerte, hogy a Fidesz sikereket ért el a makrogazdasági stabilitás megteremtésében és a nemzetpolitikában. Úgy vélte azonban, hogy Orbán Viktor kormányzása fullasztóvá tette a magyarországi társadalmi közérzetet. „Alámentek a Gyurcsány-kormánynak. Annyit harcolt Orbán Viktor a szocializmussal, hogy épített egy másikat. Annyit harcolt a szocialistákkal, hogy ugyanolyan lett, mint ők” – jelentette ki.
 
EMI-tábor
 
Fotó: EMI / Tompa Réka
 
A pártelnök szerint a magyar nemzet megerősödéséhez szükség van egy eredetmítoszra, amelyet a közösség magáénak érez, szükség van egy küldetésmítoszra és arra is, hogy élhető legyen az emberek élete. Úgy vélte, ma egyik sincs meg, és 

ennek a következménye a magyarok tömeges elvándorlása szülőföldjükről.

Az Európát érintő migrációs hullámot Vona Gábor olyan kérdésnek tekintette, amelyikben „csapni kell, nem pedig simogatni”. A pártelnök helyeselte a kerítésépítést a szerb-magyar határon. Kijelentette, kormányra kerülésük esetén megtartanák mindazt, ami a Fidesznél jó volt, és kijavítanák a rosszat. Hozzátette, a migránsok olyan nagy számban érkeznek, hogy már nem fognak integrálódni, hanem megteremtik a maguk európai közösségeit.
 
A pódiumbeszélgetésen Szávay István, a Jobbik alelnöke úgy vélekedett, hogy a magyar nemzetpolitika egyik legnagyobb kihívása a nagyvilágban szétszóródott magyar közösségek megtartása. Megjegyezte, csak New Yorkban és környékén annyi magyar él, mint Kárpátalján, és a magyar államnak jelenleg semmilyen stratégiája nincsen ezeknek a közösségeknek a megtartására.

Moldova együtt jön a föderalizálással

Szávay István azt a meggyőződését hangoztatta, hogy Románia „be fogja húzni” Moldovát az elkövetkező 5, 10, 15 évben. Úgy vélte, a két ország egyesülése lehetőségeket is jelent az erdélyi magyarság számára, hiszen ez nem képzelhető el Románia valamilyen szintű föderalizálása nélkül. A föderális berendezkedés szerinte jobb lehetőségeket teremt a magyar érdekek regionális szintű megjelenítésére.
 
A Mediafax hírügynökség természetesen ezt a részt emelte ki Szávay beszédéből, aki szerint a magyar diplomácia és nemzetpolitika fel kell, hogy készüljön erre a lehetőségre, még ha ez a valamilyen szintű, de bizonyos föderalizálási folyamat nem is jelent automatikusan autonómiát az erdélyi magyarság számára.
 
A két politikussal folytatott pódiumbeszélgetést az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület által szervezett tábor több száz résztvevője nézte végig a rendezvény nagy előadósátrában. Szávay István tavaly márciusban nyilvánította Románia nemkívánatos személlyé egy évre, és megtiltotta számára, hogy belépjen az országba három másik személlyel együtt.

A 11. EMI-tábor 

vasárnapig tart mintegy ezer állandó táborozóval és öt előadói sátorral, az esti koncertekre mintegy háromezren gyűlnek össze – nyilatkozta Sorbán Attila Örs főszervező a Mediafaxnak.
 
A hírügynökség megjegyzi, hogy az EMI-tábort 2013-ig Hargita Megye Tanácsa és más helyhatóságok is támogatták, az utóbbi két évben viszont csak egy magyarországi alapítvány. Amely a Jobbik pártalapítványa – tudjuk az Erdélyi Riport összeállításából. A tábor fő anyagi támogatói a résztvevők, mondta Sorbán a román hírügynökségnek, akik 110 lejt fizetnek a tábor teljes időtartamára, vagy 25 lejt egy napra.
 
Címlapkép: EMI/Holinka Botond
 

Hirdetés