Rendőrökkel tartják távol a romákat a maroshévízi szeméttárolótól

Mivel az illegálisan ott tartózkodók miatt elakadt az építkezés.
Hirdetés

Szükség esetén magán őrző-védőkkel biztosítja Maroshévíz polgármestere a Hargita megyei, nagyszabású hulladéktároló építkezés helyszínét – ígérte meg a Hargita megyei közgyűlés helyszíni szemléjekor. Erre amiatt lehet szükség, mert az illegálisan ott tartózkodó romák érdekében, balesetveszély miatt, 10 napig felfüggesztették a Gyergyói-medencében zajló több tíz millió euró összértékű, európai uniós finanszírozású pályázat itt történő munkálatait.

Hétfőn újrakezdte a munkálatokat a Hargita megye integrált hulladékgazdálkodási rendszere című projekt hulladéklerakó-építkezésein a kivitelező, jelenleg a hulladék összerakása zajlik. Erre azután kerülhetett sor a maroshévízi helyszínen, hogy a Gyergyó-medencei építkezés-szemléjén a megyei tanács munkatársai a helyszínen találkoztak Stelu Platon polgármesterrel, és azt kérték tőle, hogy a közösségi rendőrség bevonásával segítsen a helyi hulladéklerakótól távol tartani a roma közösség tagjait, mert a munkálatok balesetveszélyesek, tíz napig fel kellett függeszteni a munkálatokat az illetéktelenül ott tartózkodók miatt.

A megyei jogú város polgármestere megígérte, hogy engedélyezi egy magán őrző-védő cég bevonását, ha a helyzet úgy kívánja. A rendezési munkálatokat a kivitelező folytatja hétfőtől.  A szelektív hulladékgyűjtő udvar lebetonozása megtörtént, következik a kapuskonténer és a veszélyes hulladékokat elzárva tartó konténer oda szállítása és felszerelése – értesít a megyei tanács sajtószolgálata.

A több tíz millió euró értékű, európai uniós finanszírozású pályázat lebonyolításával 2015. november 30-ig a megyében az egész hulladékgazdálkodási folyamat infrastruktúráját újraépítik, kezdve az összegyűjtéstől a végső lerakásig.

Kép. Keresztes Zoltán/Maszol.ro

Hirdetés