Wass Albert kultusza is tiltólistán

Mondjuk eddig is azon volt, de egy új jogszabály ezt most még jobban nyomatékosítja.
Hirdetés

Dühönghetnek a Wass Albert-rajongók, ugyanis nem csupán Ceauşescura vagy Antonescura vonatkozik az a jogszabály, amely tiltja az emberiesség elleni bűncselekményeket elkövető személyek kultuszát, hanem a néhai íróra is, függetlenül attól, hogy az ellene szóló ítéletet egy kétes legitimitással rendelkező, ideológiai alapon ítélkező „népbíróság” hozta meg.

Idén, július 27-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben a 2015/217-es törvény, ami a 2002-es, a fasiszta, rasszista, idegengyűlölő szervezetek és jelképek, valamint a béke és emberiség elleni bűncselekményeket elkövető személyek kultuszának hirdetését tiltó kormányhatározatot módosítja és egészíti ki. Első paragrafusa az 1946-ban háborús bűnökért Romániában halálra ítélt, és azóta sem rehabilitált Wass Albert kultuszára is vonatkozik.

A módosított törvény szerint hat hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetésre vagy pénzbírságra számíthat a háborús bűnösöket pozitív színben feltüntető személy vagy csoport, de a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi szervezete nem torpan meg, hogy Kézdivásárhelyen továbbra is utcát vagy teret nevezzenek el Wass Albertről.

A kolozsvári táblabíróság 2008-ban lesöpörte az asztalról a Wass ügyében benyújtott perújítási kérelmet, így jogilag bűnösnek számít, de a HVIM mindezt másként látja, és kitartanak az író mellett.

Szőcs Zoltán, a HVIM erdélyi elnöke a Székely Hírmondónak elmondta: továbbra is küzdenek azért, hogy Kézdivásárhelyen Wass Albertről nevezzenek el közteret.
 

Hirdetés