Népszavazással záratnák be az Azomureșt

A légszennyezés miatt záratnák be, de egy népszavazás még messze nem dönti el a kérdést.
Hirdetés

Az RMDSZ marosvásárhelyi önkormányzati frakciója helyi népszavazást kezdeményez az Azomureș vegyi üzem bezárásáról amiatt, hogy az szennyezi a levegőt – közölte csütörtökön Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke.

Brassai az MTI-nek elmondta, az RMDSZ-frakció a csütörtöki városi önkormányzati ülésen jelentette be, hogy a következő ülésre elkészíti a népszavazásra vonatkozó indítványt, és kérte a polgármesteri hivatalt, készítsen orvosi, közegészségügyi tanulmányt a vegyi üzemnek a környezetre kifejtett hatásáról.

Magánvállalat bezárását nem lehet elérni népszavazással

– hangsúlyozta Brassai, de ez a véleménynyilvánítás fontos jogi eszköz, amit a politikai és szakmai döntéshozóknak figyelembe kell majd venniük. 
 
A népszavazás kiírását az önkormányzat egyharmada kezdeményezheti, és ehhez elegendő önkormányzati képviselője van a tíz tagú RMDSZ-frakciónak még úgy is, hogy egy képviselő visszalépése miatt jelenleg kilenc tagú. Reményét fejezte ki, hogy a román pártok is támogatni fogják a népszavazás kiírását. 
 
Felidézte, hogy miután Tusványoson bejelentette a népszavazás kezdeményezésére vonatkozó szándékot, Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere is úgy nyilatkozott, támogatja az üzem bezárását. Közölte: a polgármesteri hivatal is szakmai konzultációt hirdetett augusztus első felében, amely Brassai szerint fontos, de nem helyettesítheti a referendumot.
 
Hangsúlyozta, hogy a marosvásárhelyi közvélemény rendkívül nyugtalan a vegyi üzem működése miatt, amelyet közegészségügyi és biztonsági szempontból is veszélyesnek tart a lakosság nagy része. Arra a kérdésre, hogy az Azomureș január 1-re ígér újabb beruházásokat a környezetszennyezés csökkentése érdekében, Brassai Zsombor elmondta: a vállalat nemrég váltott tulajdonost, jelenleg egy svájci cégé, s ha novemberben megint gazdát cserél, akkor ez a vállalás is füstbe ment terv lesz.
 
Mint mondta, tudatában vannak annak, hogy az üzem esetleges bezárása komoly szociális probléma is, hiszen 1800 dolgozót foglalkoztatnak, további marosvásárhelyi cégek pedig tevékenységüket az üzemre hangolták, így 

több ezer ember megélhetése függ az Azomureștől.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a népszavazással még nem lehet bezárni az üzemet, viszont a döntéshozóknak figyelembe kell venniük, ha a marosvásárhelyiek a bezárás mellett foglalnak állást. Ebben az esetben jó előre stratégiát kell kidolgozni a szociális problémák megoldására – tette hozzá.
 
„A magánérdek nem emelkedhet a közösségi érdek fölé. Ha a város nyugtalan, a vegyi üzem társadalmi feszültségeket szül, és a közösség veszélyeztetve érzi magát, akkor felül kell bírálni ezt a magánérdeket” – mondta Brassai Zsombor.
 
Az 1962-ben alapított Azomureș Marosvásárhely mellett épült fel, és Románia legnagyobb műtrágyagyártó üzeme. Az üzem miatt gyakran füst és csípős szag borítja el a várost, ezért működése évtizedek óta megosztja a város lakosságát. A környezetvédelmi ügynökség számos bírságot kirótt a cégre légszennyezés miatt.
 
Fotó: Szabó Tünde
 

Hirdetés