Törvénytelenül bontottak le egy 19. századi ipari ingatlant

Nagyvárad önkormányzata magasról tesz az műemléki besorolásra érdemes ipari épületeire, de az illetékes intézmények szakvéleményére is.
Hirdetés

Nem sokkal azután, hogy lebontották a jobb sorsra érdemes Emília-malmot, amihez az üzleti érdekek mellett a műemlékvédelmi hivatalok cinkossága is hozzájárult, egy újabb műemléki besorolásra felterjesztett ingatlant dózeroltak le Nagyváradon. Ráadásul úgy, hogy a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság nem hagyta jóvá a bontást, és az épületre vonatkozó művészettörténeti tanulmány összeállítására kérte fel a várost – írja az Erdon.ro.

A Kaszárnya (Cazărmii) tér 17. szám alatt található, 19. századi ingatlanról van szó, mely a műemlékként számon tartott egykori lovardától alig 100 méterre található. A bontási engedélyt a zonális műemléki bizottság január 13-i ülésén nem hagyta jóvá, de az önkormányzat erre semmit sem reagált, hanem nekiesett az épület lebontásának, és a felszólításra sem hagyták be a pusztítást.

Adriana Lipoveanu, Nagyvárad főépítésze az Erdon megkeresésére úgy vélekedett törvényesen jártak el, a szóban forgó épület nem szerepel sem a történelmi belváros területén, sem a huszárlaktanya védelmi övezetében, és szakemberek szerint az ingatlan nem képez értéket.

Az egykori huszárlaktanya (felvételünkön) – ennek szomszédságában állt a szóban forgó ingatlan – egy  B kategóriájú műemléképület, melyet Várad egyetlen civil barokk palotájaként tartanak számon. 

Hirdetés