A Plútó nem egészen olyan, amilyennek hittük

Látta már az új felvételt a törpebolygó felszínéről?
Hirdetés

A NASA New Horizons űrszondája újabb képet küldött a Plútó felszínéről. A legújabb képen a Plútó óriási, krátermentes síksága látható. A kutatók szerint ez a a felszín nem több mint százmillió éves – vagyis viszonylag fiatalnak számít –, és még mindig formálják geológiai erők. 

Ezt az északi, fagyott részét a Tombaugh régiónak nevezik Clyde Tombaugh után, aki 1930-ban felfedezte a Plútót. A tudósok szerint ez minden eddigi képzeletet felülmúl: azt, hogy óriási, fiatal, kráter nélküli felszíneket találnak, felülír minden korábbi elképzelést, amit a Plútóról gondoltunk.

Mint köztudott, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) New Horizons nevű űrszondája a héten elhaladt a Plútó mellett. Ember készítette jármű még sosem közelítette meg ennyire a törpebolygót (amiről egyébként kiderült, hogy kicsit nagyobb annál, amit tudtunk róla). A „randevú” a Földtől 7,5 milliárd kilométerre következett be, „mindössze” 12.500 kilométerre a Plútótól.
 
Az űrszonda hét műszere segítségével nagy felbontású felvételeket készít (a fentebbit is), a törpebolygó és holdjai összetételét elemzi, a napszelet és a mágneses mezőket vizsgálja, tanulmányozza a Pluto légkörét, valamint pormintákat vesz. A küldetés hozzájárulhat központi csillagunk és planétái születési titkainak megismeréséhez is, hiszen a Kuiper-öv a Naprendszer képződésének törmelékét „tartalmazza”. 

Hirdetés