Csal a farönkök mérésével a Schweighofer?

Ezt állítja a Neuer Weg egyesület, amely 130 millió eurós károkozásról beszél.
Hirdetés

Százharminc millió euróval verte át eddig a román államot és romániai beszállítóit a Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozó cég – állítja jelentésében a fogarasi Neuer Weg egyesület.

A 136 oldalas jelentés szerint – amelyet Hans Hedrich, az egyesület elnöke készített – a Schweighofer olyan módszert alkalmaz a farönkök térfogatának mérésére, amely a valósnál 10,2 százalékkal kisebb értéket eredményez. A lézeres letapogató módszert Ausztriában fejlesztették ki, és például Németországban betiltották a használatát kereskedelmi tranzakciókban, éppen pontatlansága miatt.

Hedrich szerint az osztrák cég 2003-tól használja a mérőmódszert legalább két romániai gyárában, a Fehér megyei Szászsebesen és a Suceava megyei Rădăuţi-on. A jelentés nem zárja ki, hogy a Schweighofer háromszéki, rétyi üzemében is működik a mérőeszköz.

A Neuer Weg-jelentés idézi a mérőeszközök hitelesítésével és engedélyezésével foglalkozó romániai hivatal dokumentumait is, amelyekből kiderül, hogy a Schweighofer rendszeresen ferdítéseket és félrevezető információkat közölt a hivatallal az alkalmazott mérési módszerekről.

Hirdetés

Azt is megemlítik, hogy a rétyi üzemben is törvénytelenül történik a farönkök mérése, mivel a teljes üzem engedély nélkül működik.

Ezek alapján a Neuer Weg kéri, hogy a román hatóságok vizsgálják ki a Holzindustrie Schweighofer mérési módszereit.

Hirdetés