7500 méteren akklimatizálódik a nagyváradi hegymászó

A világ második legmagasabb csúcsát akarja megmászni Varga Csaba és Suhajda Szilárd, és élve akarnak lejönni onnan.
Hirdetés

Elindult az utolsó akklimatizációs mászásra, a 7400-7500 méteren található 3-as táborba a magyar K2-expedíció mászópárosa, Varga Csaba és Suhajda Szilárd.

A 3-as táborban a tervek szerint egy-két éjszakát töltenek el. Várhatóan a hétvégén térnek vissza a megközelítőleg 5 ezer méter magasan lévő alaptáborba, ahonnak a pihenés után – jó idő esetén – a csúcs megközelítése és a csúcstámadás következik július 25. és 30. között – mondta el Varga Csaba a Duna televíziós csatorna Hazajáró című műsorának.
 
Hozzátette: a K2 egy nehéz hegy, amelynek megmászása tovább tart a Broad Peak vagy a Gasherbrum II. meghódításánál, s bár felkészültek rá, fizikailag és pszichikailag is megviseli őket. Rámutatott, hogy körülbelül most vannak az expedíció közepén, hiszen július 1-jén érték el az alaptábort és augusztus elején indulnak vissza Magyarországra.
 
“Minden megteszünk annak érdekében, hogy megmásszuk a hegyet, és lejöjjünk élve. Semmit sem kockáztatunk, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy feljussunk a csúcsra” – hangsúlyozta Varga Csaba.
 
A világ második legmagasabb hegycsúcsát, a Pakisztán területén található 8611 méter magas K2-t a nagyváradi Varga Csaba és a békéscsabai Suhajda Szilárd oxigénpalack nélkül készül meghódítani. A csúcstámadás nyolcezer méterről, a negyedik táborból indul majd, a hegymászók az Abruzzi-sarkantyún keresztül próbálnak majd feljutni a Karakorumban található csúcsra, amelyet magyar mászónak még nem sikerült meghódítania.
 
Kép forrása: Suhajda Szilárd Facebook-profilja
 

Hirdetés