Kolozsvár: a lakosság is fizeti a szemétügyi bénázás árát

Jön az apróbetűs rész a hulladéktározó sztorijában.
Hirdetés

Nemrég kicsit fellélegezhetett a kolozsvári polgár, miután ideiglenesen megoldódott a háztartási és utcai hulladék elszállításának régóta bűzlő ügye. A városi önkormányzat ugyanis megállapodott a nagyváradi vezetéssel, hogy Nagyvárad három hónapig befogadja a kolozsváriak szemetét. Előzőleg kétségbeesetten próbáltak Gyulafehérvárral és Szatmárnémetivel egyezkedni.

Csakhogy Nagyvárad 160 kilométerre fekszik Kolozsvártól, így

a szemétszállítás is értelemszerűen drágább lesz,

mint ha a pataréti szeméttelepre vinnék a hulladékot a kukásautók. Oda azonban nem vihetik, mert a szeméttelepet véglegesen bezárták.

A kolozsvári önkormányzati testület csütörtöki ülésén el is hangzott, hogy a szemátszállító társaságok bizony nemsokára becsöngetnek a városi tanácshoz a nagyobb szemétszállítási tarifákkal. Ezt pedig – amint a tanácsülésen elhangzott – a lakossággal kívánja megfizettetni a városvezetés.

Hogy mi lesz három hónap múlva, még senki nem tudja.

A szemétválság amiatt alakult ki, hogy a Kolozs megyei vezetésnek évek alatt sem sikerült tető alá hoznia az integrált hulladékfeldolgozó rendszert, amelyre még pénzt is kapott az Európai Uniótól. Sőt, egy ideiglenes szeméttelepnek sem találtak helyet, amíg a végleges és EU-konform tározó megépül. A létesítménynek tavaly októberig meg kellett volna épülnie, ám a munkálatokat 2012-ben elnyerő konzorcium vezető cége csődbe ment, a munkálatok egy évvel ezelőtt teljesen leálltak, a megyei tanács pedig 2014 végén felbontotta a 107 millió lej értékű szerződést.

Hirdetés

A megyei tanács úgy gondolta, hogy az idei év végéig elkészül a szeméttározó a Kolozsvár melletti Erdőfeleken, Emil Boc kolozsvári polgármester azonban úgy tudja,

még két-három évig biztosan nem kezdheti meg működését a hulladékfeldolgozó.

Boc egyébként azt nyilatkozta, hogy a nagyváradi szemétszállítás költségeinek egy részét a városi költségvetésből fizetik, és megpróbálnak olyan megoldást találni, hogy a lakosságot minél kevésbé terheljék a plusz költségekkel.

A polgármester egyébként azt mondta a Napoca FM rádióban, hogy a kolozsvári szemétügy nagyobb fejtörést okoz neki, mint 2010-ben, amikor a gazdasági válságba került Románia miniszterelnöke volt. Állítása szerint nem tud aludni éjszaka a gondok miatt.

Hirdetés