„Ela nagy kurva volt” – kijavították a román érettségi dolgozatokat

Lehet nevetni, sőt, helyenként lehetetlen nem nevetni, de a helyzet eléggé siralmas.
Hirdetés

Vicc, ami vicc, de közben tényleg kiértékelték az országos román érettségi dolgozatokat. És, ahogy mondani szokás, a valóság gyakran hülyére veri a képzeletet. A javításban részt vevő tanárok összegyűjtöttek egy csokorra való aranyköpést. Íme:

Első tétel. Szövegértelmezés

„Ruxandra nagyon szerelmes volt a zenészbe. A férfi pénze kellett neki. Ez a pénzes dolog abban az időben is működött. A nőknek társadalmi pozíció kellett. A tanárnő azt mondta, hogy az a két világháború közti időszak volt a legfifikásabb. A nők vártak, a férfiak dolgoztak és bizonyították a férfiasságukat.”

„Az író feszélyezve érzi magát a társadalomban, frusztrált, és azért akar írni, hogy alámerüljön a gondokba. Az ő élete valóban szomorú, és mi nem ítélhetünk el egy ilyen érzékeny embert.”

„Ion megerőszakolta Anát a kályha mögött, míg az apja hortyog. Felcsinálja, lesz egy ivadéka, aki aztán, me’ volt esze, elveszi a földjeit, fifikás csávó.”

„A Ion (Liviu Rebreanu regénye, 1920-ban jelent meg – a szerk.) című regény 1990-ben jelent meg, olyan versekkel együtt, mint a Luceafărul (Mihai Eminescu verse, 1883-ban jelent meg – a szerk.) vagy a Gorunul (Lucian Blaga verse, 1919-ben jelent meg – a szerk.).”

„Liviu Rebreanu (20. századi román író, Erdélyben született – a szerk.) a legnagyobb moldvai költő, a negyvennyolcasok idejében írt, Sadoveanuval és Bacoviával együtt (20. századi író és költő – a szerk.).”

„Rebreanu Plumb című regénye (a Plumb című verset George Bacovia írta – a szerk.) azért költészeti művészet, mert bemutatja egy paraszt drámáját a kriptában.”

Második tétel: esszé a sport hasznosságáról

„Engem a sport nem segít, mert a negyedbeli srácokkal átivott éjszaka után már nincs időm sportolni. A tornatanár azt mondta, hogy az intim együttlét is sport, na, hát akkor ez is egy sport.”

„Következésképpen ezek a gazdagok sportolnak, mert van pénzük mindenféle termekbe meg szalonokba járni.”

„Én azért sportolok, mert anyám ad nekem 1 500 lejt havonta, hogy a negyed egyik legcuccosabb edzőtermébe járjak. Ott nemigen sportolunk, bedobunk egy-egy sört, szívunk valamit, aztán elmegyünk egy klubba.”

Harmadik tétel: egy irodalmi alkotás szereplőinek jellemzése

„Moromete (Marin Preda Moromeții című regényének főszereplője – a szerk.) figurája a központi figura, aztán Tudor Călărașu részt vesz a cselekményben, volt nekik 10 gyerekük és egy macskájuk, a Bisisica.”

Hirdetés

„Ela nagy kurva volt, mert összefeküdt egy Odobesti-i férfival, Stefan meg egy frusztrált pszichopata, mert szenvedett. Há’ mi az, nincsenek másnők a világon?

„Harap Alb nagyon kemény csávó, eljut egy másik világba és visszaszerzi Roș lányát.”

„Catinca szidta Morometét, mert az sokat dohányzott. Egy másik példa, amikor anyám szidja nagyapámat, mert az iszik.”

„Az idén bevettem a bogot, csak versekkel készültem az érettségire. A Moromeții az vers? Nem tanultunk erről a műről az iskolában.”

„A romántanárnő nem tanított semmit. Odarakott, hogy egy könyvből másoljunk. Azt mondta, túl kicsi a fizetés, hogy dolgozzon érte.”

„A Moromete család akkor tette tönkre magát, amikor Ilie elkezdett inni a haverjaival a Iorgu Iovan mezején.”

„A Plumb című regény (lásd fent – a szerk.)témája és világlátása reprezentatív a világra nézve, de ránk, tanulókra nézve is, akik nagyon sokat tanulunk, mert igyekszünk a dolgok jelentéseit alaposan megfejteni.”

Hát, mit mondjuk. Sikerült.

Hirdetés