Visszahódított a bitorlóktól néhány hektár földet Kézdivásárhely

Persze a győzelem még nem teljes, bőven man még terület, amelyet jogtalanul használ a burgonyakíséreti állomás.
Hirdetés

Sikerült jobb belátásra bírni Románia kormányát a kézdivásárhelyi burgonyakísérleti állomás (SCDC – régi neve SCPC) által bitorolt földterületek ügyében: nem adhatják bérbe a kísérleti földeket, valamint további 7,20 hektár termőföld visszakerülhet jogos tulajdonosához.

A Mezőgazdasági és Fejlesztési Minisztérium, illetve a kormány nemrég úgy határozott, a Gheorghe Ionescu-Siseşti Mezőgazdasági és Erdészeti Akadémia saját jövedelemforrásként bérbe adhatja a kézdivásárhelyi székhelyű burgonyakísérleti állomás által mai napig bitorolt 367 hektár földterületet. Fejér László Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő és Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere a döntés etikátlanságára hivatkozva, annak eltörlését követelte.

„Sikerült a kormányhatározat szövegét megváltoztatni: a minisztérium módosításai szerint csak a SCDC tulajdonában lévő épület és a hozzá tartozó terület adható bérbe. Ez kétségkívül előrelépést jelent, de nem kielégítő, hiszen mindenki tudja, 2006 óta nem zajlik burgonyamag-termesztés ezeken az egyébként nagyon jó minőségű földeken, melyek ráadásul jó néhány visszaszolgáltatásos per tárgyát képezik” – mondta Bokor Tibor polgármester.
 

Hirdetés