Erdély és a Bánság menesztené Pontát

A Kárpátokon túliak azután is megtartanák tisztségében, hogy a DNA eljárást indított ellene korrupció miatt.
Hirdetés

Eltérően ítélik meg Victor Ponta kormányfő korrupciós botrányát az ország különböző történelmi régiói: míg Erdélyben és a Bánságban a többség a politikus lemondását sürgeti, a Kárpátokon kívüli területeken azok vannak többen, akik megtartanák őt tisztségében – derült ki egy friss közvélemény-kutatásból, amelyet az Evenimentul Zilei című napilap közölt hétfői számában.

A CIADO România nevű civil szervezet által végzett felmérés eredményei arra engednek következtetni, hogy az emberek politikai szimpátiájuk alapján viszonyulnak ahhoz, le kell mondania-e Pontának, amiért a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást kezdeményezett ellene.

Országos szinten a megkérdezettek 47 százaléka tartotta szükségesnek Ponta lemondását, 45 százaléka pedig nem. A szociáldemokrata politikus távozását a Kárpátokon kívüli térségekben kevesebben (Moldva 31, Havasalföld 35, Dobrudzsa 39 százalék), míg a Kárpátokon belüli területeken (Erdély 61, Bánság 54 százalék) és Bukarestben (58 százalék) többen sürgetik. A lap megjegyzi, hogy a felmérés nem terjedt ki Hargitára és Kovásznára.

Hasonló területi megoszlást mutatnak a megkérdezettek politikai prefrenciái: a Kárpátokon kívüli térségekben (a főváros kivételével) a válaszadók többsége a kormányzó Szociáldemokrata Pártra (PSD) szavazna, míg Erdély, Bánság és Bukarest inkább a Nemzeti Liberális Pártra (PNL) voksolna, ha most rendeznének parlamenti választásokat, azzal a lényeges különbséggel, hogy a PSD támogatottsága országos szinten magasabb a fő ellenzéki erőnél (PSD-38, PNL-37 százalék).

A felmérés meglepően magas, 9 százalékos támogatottságot mutatott ki a két kisebb koalíciós párt fúziójából létrejövő új szabadelvű pártnak, a romániai ALDE-nak, a többi politikai alakulat várható eredményeit pedig nem részletezi.

Hirdetés

A román hírtelevíziókban megszólaltatott politikai elemzők által fenntartásokkal kezelt közvélemény-kutatást néhány nappal ezelőtt 1500 fős mintán készítették, és állítólag 3 százalékos hibahatárral tükrözi Románia felnőtt lakosságának nézeteit.

 

Hirdetés