Kolozsvár körzetének decemberig nincs szeméttelepe

A pataréti ideiglenes tározó pénteken bezár, az új szemétteleppel bénáznak.
Hirdetés

Péntekre virradóra nem fogad több hulladékot a Kolozsvár melletti pataréti szeméttározó, mivel elérte a jóváhagyott felső kapacitáshatárt – erről a létesítményt működtető Salprest társaság tájékoztatta a helyi és megyei vezetést.

Az egyik kolozsvári köztisztasági vállalat, a Rosal igazgatója, Ioan Mureşan szerint péntektől a kolozsváriak és környékbeliek háztartási hulladékát

Gyulafehérvárra vagy Szatmárnémetibe szállítják.

A hulladék elszállításának ára igen magas, ezt Emil Boc kolozsvári polgármester a megyei tanáccsal akarja kifizettetni. A tervek szerint a költségeket eleinte a lakosság fogja fizetni, később aztán behajtják a megyei tanácsról.

A hulladék más megyébe szállítása azonban ideiglenes lépés, várhatóan csak július közepéig érvényes, ezt követően új megoldást kell találni a hulladék tárolására.

A pataréti szeméttelep egyébként még februárban megtelt és bezárták, azóta a mellette kialakított ideiglenes tározót használták, csakhogy most az is megtelt.

A Kolozs megyei tanács 2012 novemberében beindította egy integrált szemétfeldolgozó megépítésének projektjét. A több mint 107 millió lej értékű létesítmény a Kolozsvár melletti Erdőfeleken működne, megépítésére a megyei tanács európai alapokat hívott le.

Hirdetés

Az európai normáknak megfelelő hulladéktározónak 2014 októberéig kellett volna megépülnie, csakhogy időközben a közbeszerzési eljáráson győztes cégcsoport egyik tagja csődbe ment.

A megyei tanács az év végén felmondta a szerződést,

mivel az addig végzett munka minősége nem felelt meg a követelményeknek, és bűnvádi feljelentést is tett a cégek ellen.

A megyei tanács azt tervezi, hogy az idei év végéig elkészül az erdőfeleki hulladékfeldolgozó. Addig is tárgyalnak az erdőfeleki önkormányzattal, hogy a majdani szeméttelep mellett alakítsanak ki egy ideiglenes tározót. Csakhogy az erdőfeleki önkormányzat 1,4 millió eurót kér a megyei tanácstól a következő 30 évre, ennek a megyei vezetés csak a felét hajlandó kifizetni.

Nehezíti az ügyet, hogy a félbemaradt projek decemberi befejezését nem nagyon vállalja egyetlen potenciális építőcég sem, így félő, hogy a megyei tanács elveszíti az uniós finanszírozást.

Hirdetés