Vádat emeltek Demeter András, a közrádió korábbi vezetője ellen

Bíróság elé áll Ioan Dincă, a bukaresti állami operaház igazgatója is.
Hirdetés

A tisztségéből korábban felfüggesztett operaigazgatón és Demeteren kívül öt másik személy ellen is vádat emelt a bukaresti 1. kerületi ügyészség.

Ioan Dincă és négy operaházi beosztottja ellen több rendbéli hivatali visszaélés, hamis nyilatkozat és érdekkonfliktus miatt emeltek vádat, Demeter András egykori kulturális államtitkár, a Román Rádió Társaság korábbi elnöke, jelenlegi igazgatótanácsi tagja ellen pedig érdekkonfliktus a vád.

Vádat emeltek az operaháznak őrző-védő szolgáltatásokat nyújtó cég ügyvivője ellen is, mivel az általa vezetett BP kft. nem rendelkezett működési szakengedéllyel.

A vád szerint Dincă döntéseivel több ízben is anyagi kárt okozott az állami operának vagy azzal, hogy nem követte a BP kft. által az operának fizetendő adósság sorsát, vagy pedig különböző cégek felé történő törvénytelen kifizetésekkel. Ezenkívül önmagát alkalmazta szakértőként egy továbbképzési programban, és több ízben is meghamisította vagyonnyilatkozatát.

Hirdetés

Egy másik vádpont szerint Dincă az opera főkönyvelőjével és jogtanácsosával közösen összesen több mint 52 ezer lejt utalt ki művészi szolgáltatások ellenértékeként Demeter Andrásnak, a rádió akkor igazgatójának. Dincă korábban két évig személyes tanácsadója volt Demeternek, a rádiótól pedig összesen több mint 111 ezer lejt kapott fizetésként.

Demeter András ellen éppen a Dincă által kapott rádiós fizetés képezi a vád alapját, mivel a rádió igazgatója a 2010 júliusában kezdődött másfél éves mandátuma előtt és után egyéni vállalkozóként kereskedelmi kapcsolatban állt az állami operettszínházzal (amelynek akkor Dincă volt az igazgatója), ennek alapján pedig több mint 104 ezer lejt kapott az intézménytől.

Hirdetés