Szatmári alpolgármester-sirató

Vannak azért a szatmári RMDSZ-ben olyanok, akiknek nem tetszik, hogy elutasították a felkínált tisztséget.
Hirdetés

Több szatmári RMDSZ-es politikus is bírálta a városi szervezetet, amiért az elutasította a szövetségnek felajánlott szatmárnémeti alpolgármesteri tisztséget. Ilyés Gyula, Szatmárnémeti előző polgármestere, az RMDSZ önkormányzatokért felelős alelnöke a Facebookon jelezte: nem ért egyet az elutasítással. „Első nekifutásból én is azt mondtam, hogy magasról el kell utasítani az ilyen politikai ajánlatot. De: mi lett volna, ha a városi RMDSZ vezetősége hajlandó lett volna „leválasztani” ezt a kérdést a jövő évi polgármesteri választásoktól és megválasztatni egy olyan fiatal alpolgármestert, aki nem a 2016-os választások perspektívájában, de hosszabb távon hasznosítani tudta volna az egy év önkormányzati tisztségben folytatott munkát?

Jó önkormányzati vezető nem a kampányban képződik, hanem hosszú szakmai gyakorlat és intézményvezetői tapasztalatszerzés után. A szatmárnémeti magyarságnak az is fontos lenne, hogy legyen ott egy magyar ember, a jövő szempontjából pedig arra is kell gondolni, hogy ha 2016-ra meg is vannak a jelöltek, akik közül valakit majd kiválaszt a szervezet, hosszabb távon csak az a megoldás, ha időben „megedződnek” embereink. Erre jó alkalom adódott. A rövid távú személyes érdekek most rossz döntést eredményeztek!” – írta Ilyés.

Kovács Jenő nagykárolyi polgármester, aki a szövetség megyei állandó bizottságának tagjaként – a testület többségével egyetértve – arra szavazott, hogy el kell fogadni a tisztséget, a helyi sajtóban adott hangot véleményének.

„Én ismerem a szatmárnémeti RMDSZ tagjait, és tudom, hogy miért visszakoznak: egyéni ambíciók és érdekek húzódnak e mögött az álláspont mögött bizonyos személyek részéről. (…) Ha mi attól félünk, hogy mi lesz, ha helyzetbe kerülünk, akkor nincs mit keresnünk a pályán. Hogyan fogunk akkor jövőre olyan polgármesterjelöltet állítani, aki valamit le is tud tenni az asztalra? Tisztában vagyok vele, hogy csodát tenni az elkövetkező tíz hónapban nem lehet, de ha csak valami kicsi eredményt is el lehet érni, meg kell próbálni” – nyilatkozta Kovács. Az alpolgármesteri tisztségről várhatóan csütörtökön dönt majd a szatmárnémeti tanács.
 

Hirdetés