Juhász tartja sakkban a szentgyörgyi önkormányzatot

Törvénytelenül legeltet az Olt partján, a kullancsok hemzsegnek, de a kormányhivatal őt védi.
Hirdetés

Egyre riasztóbb méreteket ölt a kullancscsípések száma Sepsiszentgyörgyön. A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház heti rendszerességgel számol be a sürgősségi osztályán kullancscsípéssel kezelt betegek számáról, ami egyértelmű növekedést mutat. Nagy D. István, a megyei kórház szóvivője elmondta: idén a késői felmelegedést követő időszakban közel 200 kullancscsípést jegyeztek, legalábbis ennyi esetben fordultak orvoshoz. Ennél sokkal több esetben akaszkodhattak áldozataikra a vérszívók, ám sokan házilag orvosolják a gondot.

A kullancsveszélyre a városházán is felfigyeltek. Czimbalmos-Kozma Csaba városgondnok elmondta, náluk is többen jelezték a gondokat, főként az Olt partján sétáló személyek panaszkodtak a vérszívókra.

„Egyértelmű, hogy a juhok miatt van teli a folyópart kullancsokkal. Sajnos a tavaly is megpróbáltuk kitiltani onnan az amúgy törvénytelenül legeltető pásztort, ám beletörött a bicskánk, hiszen a kormányhivatal megtámadta, és eltörölte a sajátos helyi legeltetési szabályzatot – részletezte a városgondnok. Mindenkinek nyilvánvaló, hogy a pásztornak nincs ott mit keresnie, ám jogilag nem tudjuk kezelni a problémát.”

Kiderült, hogy a városvezetés a vízüggyel – a terület bérbeadójával – karöltve harcol a szabálytalanul legeltető pásztor ellen: jelenleg a földosztó bizottság segítségével rendeznék a terület gondozására vonatkozó részleteket, és ekkor a terület gondnokaiként léphetnének fel határozottabban.

Hirdetés

„A pásztor a terület kaszálására kötött szerződést a vízüggyel, ám ő nem kaszál, hanem legeltet: a gátakon pedig nem szabadna legeltetni, ő mégis sakkban tart a szerződéssel.

A juhsereg egészen Kilyénig végzi a munkát, és tudomásom szerint az éjszaka leple alatt számtalan magánterületre, mezőgazdasági megművelt földekre is bemennek az állatok, rongálnak: a tulajdonosok pedig ugyancsak hozzánk jönnek panaszaikkal. És akkor még nem is beszéltem az Olt partján sétáló, bicikliző, kocogó személyekről, akiket a juhsereg mellett lévő kutyák agresszív viselkedése zavart”– sorolta Czimbalmos.
 

Hirdetés