Ismét piszkálják a hatóságok a kibédi hagymaárusokat

A rendőrségnek nem tetszik a kapu előtti árusítás, csakhogy itt hagyományról van szó kéremszépen.
Hirdetés

Árusíthatják-e a kapujuk előtt a kibédiek az általuk terjesztett hagymát? A rendőrség szerint nem, a helybéliek viszont ragaszkodnak hozzá.

A rendőrség tavaly több kibédi gazdát is megbírságolt, arra hivatkozva, hogy közterületen tilos engedély nélkül árulni, ráadásul a megálló gépkocsik veszélyeztetik a közúti forgalmat.

Csakhogy a helyi termelők ragaszkodnak a hagyománnyá vált árusítási szokáshoz, és nem hajlandók elfogadni a rendőrség javaslatát, hogy Kibéden hozzanak létre piacot, ahol mindenki árulhatja a portékáját.

Dósa Sándor kibédi polgármester szerint nem tehetik meg, hogy a gazdákat egy félreeső piacra sűrítsék, mivel

a kibédi hagymaárusítás éppen hogy az átutazókra koncentrál.

„Az átutazó nem tér le a főútról csak azért, hogy szétnézzen, ellenben az út mentén, ha meglátja a terméket, és megtetszik neki, megáll és vásárol” – mondja.

Hirdetés

A polgármester szerint még sosem történt baleset amiatt, mert valaki megállt volna az útszélen hagymát vásárolni. A falu vezetése arra nem adhat ki engedélyt, hogy valaki a kapuja előtt áruljon, hiszen az nem önkormányzati közterület, viszont a gazdák közül legtöbben rendelkeznek termelői igazolvánnyal.

Az ügyben a prefektúra segítségét is kérte az önkormányzat. Nagy Zsigmond alprefektus egyetért azzal, hogy bizonyos szakaszokon alakítsanak ki parkolóhelyeket, és győzzék meg a gazdákat arról, hogy ha felváltva is, de ott áruljanak.

„Mégiscsak hagyományos termékeket árulnak, ebből él a falu lakóinak egy része” –

ismerte el az alprefektus. Az ügyre mindenképpen keresik a megoldást a rendőrséggel és az önkormányzattal közösen – ígérte meg Nagy Zsigmond, aki szerint vitatható, hogy a rendőrség által korábban kirótt bírságok mennyire voltak jogosak.
 

Hirdetés