Rettenetesen dühösek a gazdák, tejben fürdették Sepsiszentgyörgyöt

Szerintük ugyanis a politikum nem törődik a kistermelők érdekeivel.
Hirdetés

Több száz liternyi tejet locsoltak szét a felháborodott termelők szerdán egy Sepsiszentgyörgyön megszervezett agrártüntetésen. A megmozdulást a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete szervezte Ötvös Mózes elnök kezdeményezésére. Kovászna megye minden településéről érkeztek gazdák, sok község polgármestere felsorakozott, és Tamás Sándor megyeitanács-elnök is beállt a tüntetők közé. A háromszékiek mellett Brassó, Hargita és Maros megyéből érkeztek tiltakozók.

Elkeseredettségükben vonultak utcára a gazdák, igazi termelők, akik úgy érezték, most hagyni kell a mezei munkát, az állatokat, és egységesen kell fellépni a közös gondok megoldása érdekében. A gazdák panaszaikat átiratban is megfogalmazták, ezt elküldik a kormánynak, az agrárminisztériumnak. Ha ezután sem teszik meg az általuk követelt lépéseket, Bukarestben szerveznek országos tüntetést, lezárják a fővárost, míg orvoslást nem kapnak bajaikra.

A legégetőbb kérdésként a tej árának eddig nem látott csökkenése került terítékre. Az üzletben egy doboz tej 5,1 lejbe kerül, ezzel szemben a gazdáknak a tejért 50–70 banit fizetnek a feldolgozók, míg az előállítási ár eléri az 1,28 lejt. Ez nem megengedhető, a kormánynak megoldást kell találnia arra, hogy többlettámogatást nyújtson a tejtermelőknek. A kormánynak többet kell foglalkoznia a gazdákkal, meg kell értenie, hogy mi történik tulajdonképpen az ágazatban. Megengedhetetlen, hogy a többségi termelők véleménye nélkül, szűk érdekkör előnyeit szem előtt tartva hoznak döntéseket – hangzott el a tüntetésen. Az elégedetlenségek sorában sze¬repelt a hegyvidéki támogatás eltörlése is. Nagy baj van ezen a téren, a 3–4–7 tehenes gazdák elestek a támogatástól.

A szenátoroknak, képviselőknek, a kormánynak kellene módosítást találnia erre, megengedhetetlen, hogy állítólagos uniós szabályzatok mögé bújnak, és nem a gazdák érdekében határoznak.

Vlad Constantin a bodza-vidéki gazdák képviseletében állt a mikrofon elé, és elsősorban a vadak kártételéről szólt. Elszaporodtak a medvék, farkasok, lassan az iskolából hazatérő gyerekeket is megtámadják. Eddig leginkább ősszel tettek kárt a termésben, de most már tavasztól kezdve károsítják a kultúrákat. A károkat ugyan felmérik, de ezután nem történik semmi, a gazdák nem kapnak kártérítést.

Hirdetés

A tüntetés végén több száz liter tejet locsoltak szét a prefektúra előtt, így nyomatékosították, hogy a felvásárlók értéktelennek tartják a hazai tejet.

Kép: Albert Levente/Háromszék

 

Hirdetés