Nem helyezték előzetesbe Kiss Sándort

Szerda délután szabadon távozhatott a Bihar megyei tanács korrupció miatt őrizetbe vett alelnöke. A törvényszék „csak” bírósági felügyeletet rendelt el.
Hirdetés

A Bihar megyei törvényszék szerda délután visszautasította a korrupcióellenes ügyészség kérését, és nem helyezte előzetes letartóztatásba Kiss Sándort, az RMDSZ Bihar megyei elnökét, a megyei önkormányzat alelnökét és Beneamin Rus vállalkozót.

Az ügyészek úgy döntöttek, hogy 60 napra bírósági felügyelet alá vonják a két vádlottat,

ami azt jelenti, hogy rendszeresen jelentkezniük kell a rendőrségen, tájékoztatniuk kell a hatóságokat az utazási szándékaikról vagy a lakcímváltozásáról. Ugyanakkor nem érintkezhetnek az ügy többi érintettjével.

A korrupcióellenes ügyészség a nagyváradi ítélőtáblánál élhet a fellebbezés jogával. Addig is Kiss és Rus szabadon távozhatott az őrizetből, mivel szerda 14 órakor lejárt a 24 órás fogva tartási végzés.

Mint ismeretes, az ellenük felhozott vád

közérdek kárára elkövetett hivatali visszaélés, folytatólagosan elkövetett csúszópénz elfogadása, pénzmosás és hivatali befolyással való üzérkedés.

Állítólag Kiss Sándor 4,3 millió euróra tett szert azáltal, hogy megyei tanácselnökként 2004 és 2008 között a Selina és a Keviép építőipari vállalatok számára biztosított közbeszerzési előnyöket. Kissnek az Aradi úton fekvő 10 hektáros telek áron alóli eladásáért és egy a váradi hőerőművel kötött előnytelen fűtőanyag-szállítási szerződésért is felelnie kell az ügyészségen.

Hirdetés

Kiss ügyvédje a délelőtt folyamán egyébként azt nyilatkozta, hogy ügyfelét megilleti az ártatlanság vélelme. Érdekesnek találta, hogy a korrupciós ügyben csak Kisst és Rust vették őrizetbe, holott többen érintettek benne. Az ügyvéd elmondta: Kiss ártatlannak vallja magát és szabadlábon szeretne védekezni.  

Fotó: Vocea Transilvaniei

Hirdetés