Milyen zászlót tűzzünk ki a Marson?

Attól tartunk, nem az erdélyi vagy a székely lobogó lesz az. Megmutatjuk a Föld bolygó lobogóját.
Hirdetés

Az elmúlt években egyre több szó esett arról, hogy a következő igazán nagyszabású űrprojekt a Mars meghódítása lesz. Ami nem is olyan rég még a sci-fi birodalmába tartozó utópiának számított, ma már nem tűnik lehetetlennek: az első emberes Mars-expedíciót az amerikai Vision for Space Exploration program a 2030-as évekre tervezi (a terv apró szépséghibája, hogy egyelőre csak inkább az odautazás válna lehetségessé, vagyis gyakorlatilag kamikazékat keresnek a projekthez, akik életük végéig a Marson maradnának).

De milyen zászlót tűzzön ki a Marsra az első ember? A Hold esetében ez nem volt kérdés, hiszen a hidegháború egyik legfontosabb terepe éppen az űrverseny volt, természetes tehát, hogy Neil Armstrongék büszkén tűzték ki az amerikai lobogót a Holdon, hazájuk nagyobb dicsőségére. Az űrhajózás azóta is többnyire nemzeti hatáskörben maradt, az asztronauták saját országukat képviselik az űrben.

A Mars elérése azonban nagyobb falat, és szinte biztos, hogy nemzetközi összefogással jöhet csak létre. De akkor milyen zászlót tűzzünk ki a Marson? Egy svéd dizájnercsoport kidolgozott egy zászlótervet. Mutatjuk:
 
 
Ez lenne tehát a Föld bolygó zászlaja. Oscar Pernefeldt stockholmi vizuális művész tervezte, állítása szerint a kék háttérszín a Földet éltető elemét, a vizet jelképezi, az egymásba fonódó karikák pedig a népek közti együttműködést, ráadásul az alakzatok együtt egy virágformát adnak ki.
 
Most már csak el kell vinni a Marsra.
 

Képek forrása: flagofplanetearth.com

Hirdetés