Vége a tilosban parkoló autók elszállításának

Mert az önkormányzat nem közúti rendőrség, így nem is viselkedhet akként.
Hirdetés

A Legfelső Bíróság felfüggesztette minden olyan önkormányzati határozat alkalmazását, amely a tilosban parkoló gépkocsit elszállításáról rendelkezik.

A döntés a nép ügyvédjének (ombudsman) kezdeményezésére született, a bíróságnak 30 napon belül közzé kell tennie a döntés indoklását, amelynek ezután 15 napon belül meg kell jelennie a Hivatalos Közlönyben, megjelenése pillanatában pedig kötelező érvényű lesz.

Az ombudsman azért lépett ez ügyben, mivel országszerte sok autótulajdonos pert indított elszállított gépkocsija miatt, a bíróságokon pedig eltérő ítéletek születtek. A bíróságok többsége arra hivatkozva adott igazat az autósoknak, hogy az önkormányzatok túllépték hatáskörüket, holott a közlekedésrendészet terén nem hozhatnak semmilyen szabályozást.

Victor Ciorbea ombudsman a döntés után azt nyilatkozta: ezentúl az önkormányzatok nem dönthetnek ebben az ügyben, az általános szabályozás a kormány hatáskörébe tartozik.

A gépkocsik elszállítása egyébként nem olcsó mulatság a tulajdonos számára, a kellemetlenségen kívül több száz lejbe is kerül.

Hirdetés