Strasbourgba vitte a Mikó-kollégium ügyét a református egyház

A román hatóságok több jogot is megsértettek, amikor visszaállamosították a sepsiszentgyörgyi ingatlant.
Hirdetés

A strasbourgi Ember Jogok Európai Bíróságához fordult az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Református Kollégium visszaállamosított épülete ügyében – tájékoztatta a sajtót csütörtökön Kolozsváron Kató Béla püspök és Veress Emőd jogász.

Mint ismeretes, a ploieşti-i táblabíróság 2014 novemberében született jogerős ítéletében megállapította, hogy a restitúciós bizottság jogtalanul szolgáltatta vissza a Székely Mikó Kollégium épületét az EREK-nek és elrendelte, hogy a telekkönyvből töröljék az egyház tulajdonjogát. Az ügyben indult büntetőperben három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Markó Attilát, Marosán Tamást és Silviu Climet, a bizottság tagjait.

Kató Béla sajnálatosnak tartja, hogy valaki

a saját országa ellen, „házon kívül” kényszerül jogorvoslatot keresni,

de miután Romániában minden lehetséges út lezárult, a Református Egyháznak muszáj Strasbourgba vinnie az ügyet.

A Mikó-kollégium visszaállamosításáról született döntés törvénysértő, a jogállami alapelvekkel és alapértékekkel összeegyeztethetetlen. Tűrhetetlen, hogy a román állam a saját közösségeit, jelen esetben a reformátusokat kriminalizálja, ezért kell Strasbourgba menni – indokol az EREK püspöke.

Veress Emőd arról beszélt, hogy a Strasbourgba küldött dosszié összeállításán jogászok és egyháztörténészek dolgoztak, az EREK-et pedig egy ilyen ügyekre szakosodott franciaországi ügyvédi képviseli majd a bíróság előtt.

A román hatóságok több jogot megsértettek a Mikó-ügyben

– mondta a szakember. Több vonatkozásban is megsértették egyrészt a tisztességes eljáráshoz való jogot, másrészt a tulajdonjogot, holott mindkettőt garantálja az Emberi Jogok Európai Egyezménye.

Hirdetés

Teljesen egyértelmű, hogy a kollégium épületének tulajdonosa a Református Egyház, hiszen amikor hetven évvel ezelőtt államosították, egyházi tulajdonból vették el – mondta Veress.

Az ítélet nem volt tekintettel arra, hogy noha a Mikó telekkönyvében az szerepel: az épület a református kollégiumé, a kollégium tulajdonképpen a Református Egyház belső struktúrájának része  – tette hozzá.

Veress szerint nem azt várják, hogy a strasbourgi bíróság visszahelyezze a kollégiumot az EREK tulajdonába, hiszen erre nincs hatásköre, hanem kedvező döntés esetén

perújrafelvételt és tisztességes eljárás lefolytatását

lehet majd kezdeményezni Romániában.

Elhangzott: mindenképpen hosszú folyamat lesz, hiszen a strasbourgi bíróság túlterhelt, az ilyen ügyek akár évekig is elhúzódhatnak, ráadásul egy esetleges perújrafelvétel nyomán is további évekig húzódhat Romániában az eljárás.

Kató Béla veszélyesnek nevezte a Mikó-ügyet, hiszen ha jogi precedenst nem is szolgáltathat, kedvezőtlen légkört teremt a többi visszaszolgáltatáshoz, hiszen az egyház tulajdonjoga megkérdőjelezhetővé válik. A püspök szerint erre utaló aggasztó jel is, hogy visszaszolgáltatott nagyenyedi egyházi ingatlanok kapcsán a bíróság jelezte: továbbra is vizsgálható lehetne a tulajdonjog.

Hirdetés