Nevetséges román „érvek” a váradi Szent László-szobor ellen

Azzal próbál az önkormányzat riogatni, hogy az alkotás miatt elveszne az európai uniós támogatás.
Hirdetés

Újfent az európai uniós támogatásból átépítés alatt álló Szent László (Egyesülés) tér projektjének megkötéseivel érvelve utasította el a nagyváradi önkormányzat szerdai írásos válaszában annak a civil csoportosulásnak a kezdeményezését, amely szeretné, ha oda a városalapító lovagkirály közpénzből elkészített szobra kerülne. Az egy hónappal ezelőtt iktatott, közel nyolcezer támogató aláírással ellátott petícióra adott válasz alapján az engedélyeztetési szakaszban a művelődési minisztérium azt kérte, hogy a térfelújítás alkalmával Duiliu Marcu építész koncepcióját „állítsák helyre”.

Márpedig az 1924 és 1940 közötti időszakban a Traian Moșoiu generális által javasolt Ferdinánd román király szobra volt a tér központi eleme. „Tekintettel arra, hogy az eredeti emlékművet nem tudjuk visszaállítani, ezért helyi tanácsi határozattal kiírunk egy pályázatot az új szobor megtervezésére” – olvasható a levélben.

Érdekesség viszont, hogy a csoport nem központi elemként, a Ferdinánd szobor helyett kérte a Szent László-emlékművet, hanem olyan helyre, amelyet az önkormányzat jelöl ki – lehetőség szerint a Fekete Sas palota főtér felőli bejárata elé.

A Sztuflák Gyula Ede által összekovácsolt közösség pusztán annyit szeretett volna elérni, hogy az önkormányzat épp úgy járjon el az ügyben, mint ahogyan azt tette a többi főtéri szobor esetében: idén határozza meg a lovasszobor helyszínét a téren, majd írjanak ki pályázatot a makettre, hogy utána jövő nyáron, amikorra már lezárul a térfelújítás, fel lehessen avatni azt.

Ismert az is, hogy a térrendezési projektben a Ferdinánd-szobor mellett további két, kisebb méretű emlékmű is szerepel, amely egy ortodox és egy görög katolikus egyházi méltóságnak állít emléket. Ezzel szemben az Ilie Bolojan polgármester és Adriana Lipoveanu főépítész által aláírt önkormányzati válasz most csupán egyetlen alkotást említ.

Hirdetés

„A finanszírozó által jóváhagyott projekt nem engedélyezi egynél több köztéri műemlék elhelyezését. Megjegyezzük, hogy a projektet csak akkor lehetne módosítani úgy, hogy ne vesszen el vissza nem térítendő támogatás, ha ebbe beleegyezne a finanszírozó, ez viszont az engedélyeztetési szakasz újrakezdését feltételezné” – olvasható a városvezetés ellentmondásos érvelése.

 

Hirdetés