Változatlan formában fogadták el az erdőtörvényt

Hiába küldte vissza Klaus Johannis államelnök megfontolásra a parlamentnek.
Hirdetés

A bukaresti szenátus után a képviselőház is változatlan formában fogadta el szerdán a politikai viták tárgyává vált erdészeti kerettörvényt, amelyet Klaus Johannis államfő korábban megfontolásra visszaküldött a parlamentnek.

Az elnök a versenytanács figyelmeztetése nyomán egyebek közt azt a cikkelyt kifogásolta, amelyek megakadályozná, hogy egy cégcsoport monopolhelyzetbe jusson a favásárlás során. A környezetvédők azonban ragaszkodtak a monopólium-ellenes előíráshoz és országszerte tüntetéseket szerveztek az erdőirtások és a nagy fafeldolgozó cégek romániai tevékenysége ellen tiltakozva (a kolozsvári tiltakozásokról szóló riportunkat itt találja).

A liberális párt soraiból érkező elnökkel szemben álló szociáldemokrata parlamenti többség az erdőket féltő társadalmi megmozdulások hátszelére alapozva mindkét házban elvetette az államfő által kért törvénymódosításokat.
 
Ponta azzal vádolta az államfőhöz közel álló ellenzéki liberálisokat, hogy külföldi fafeldolgozó cégek nyomására vették rá az elnököt: kérje a monopólium-ellenes rendelkezés törlését. Johannis szokatlanul éles hangnemben utasította el a feltételezést, amellyel szerinte Ponta burkoltan befolyással való üzérkedéssel, vagyis korrupcióval gyanúsította meg őt és az elnöki hivatalt.
 
Johannis egy interjúban arra is utalt, hogy német nemzetiségére alapozva próbálták a szociáldemokraták elhitetni róla: egy osztrák fafeldolgozó cég, a Romániában piacvezető Holzindustrie Schweighofer érdekeit védi.
 
Szerdán Victor Ponta miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány törvénytervezetet dolgozott ki annak érdekében, hogy Románia néhány hónapra ideiglenesen betiltsa a faexportot. A rönkáru, tűzifa és fűrészáru exportjának felfüggesztésével párhuzamosan a román kormány egy másik jogszabályban külön engedély kiváltásához kötné a romániai faáru kivitelét az európai uniós országokba.
 
Klaus Johannis államfő hétfői sajtóértekezletén jelezte, hogy nem fogja az erdészeti kerettörvény hatályba lépését alkotmányossági óvással hátráltatni, így várható, hogy néhány napon belül kihirdeti a jogszabályt. 
 
Fotó: Szabó Tünde

Hirdetés