Fél év után új feje van a szervezett bűnözés elleni főügyészségnek

A korrupció miatt előzetesbe helyezett Alina Bica helyét Daniel Horodniceanu veszi át.
Hirdetés

Hosszas mérlegelés után új főügyészt nevezett ki Klaus Johannis államfő kedden a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) élére, Daniel Horodniceanu személyében. A vádhatóság élén fél éve támadt üresedés, amikor az addigi főügyész, Alina Bica korrupciógyanúval előzetes letartóztatásba került és lemondani kényszerült.

Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter április elején jelölt új vezetőt a – legfőbb ügyészséghez tartozó, de autonóm intézményként működő – DIICOT élére. A 40 éves Horodniceanu, aki eddig a DIICOT Iaşi megyei részlegét vezette, több mint egy hete a bírák és ügyészek szakmai szervezetének ajánlását is megkapta.

A média már azt találgatta, hogy milyen – politikai vagy szakmai – kifogása lehet az államfőnek a jelölt személye ellen, amikor az elnöki hivatal kedden bejelentette, hogy Johannis aláírta Horodniceanu kinevezését.

A DIICOT – a korábbi főügyész korrupciós botrányán kívül – nemzetközi embercsempész, kábítószer-kereskedő-, illetve pénzhamisító bandák leleplezésével és börtönbe juttatásával hívta fel magára a közvélemény figyelmét.

Fotó: http://monitorulab.ro/

Hirdetés