A szórványosodást serkenti a Szász Jenő-féle intézet?

Szórványban élő magyar diákokat költöztet továbbtanulás céljából Székelyudvarhelyre a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. Az RMDSZ diszkréten tiltakozik az eljárás ellen.
Hirdetés

Székelyudvarhelyi iskolába próbálják csábítani a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) képviselői azokat a szórványiskolákban tanuló nyolcadik osztályos diákokat, akik otthon nem folytathatnák már magyar nyelven a tanulmányaikat – írta szerdai összeállításában a maszol.ro portál.

A lap beszámolója szerint a NSKI három munkatársa április végén a Szeben megyei medgyesi Báthory István Általános Iskolát kereste fel, hogy a nyolcadik osztályt végző gyermekek szüleit tájékoztassák a Magyar gyermek magyar iskolába elnevezésű ösztöndíjprogramról. „A mézesmadzag az volt, hogy a nyolcadikos diákok ingyen szállást és étkezést kapnak, ha egy székelyudvarhelyi középiskola kilencedik osztályába iratkoznak” – mondta el a portálnak Szederjesi György, az iskola igazgatója. Hozzátette,

a program keretében havi két hazautazás költségeinek a megtérítését is felajánlották a szülőknek.

Az igazgató elmondta, idén heten végzik el az iskola nyolcadik osztályát, magyar kilencedik osztály ősztől nem indul, mert ehhez nincs elegendő diák. Az igazgató ennek ellenére károsnak tartotta a magyar diákok elcsábítását, mert a jelenlegi hetedik osztályban 13 diák van, és jövőre ismét indulhatna magyar kilencedik osztály a városban.

Amint a maszol.ro idézi, a NSKI-t vezető Szász Jenő két évvel ezelőtt, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán is megütközést keltett, amikor az úgynevezett gyöngyhalászmódszert emlegette. Ennek lényege a magyarságához jobban ragaszkodó embereknek a szórványból a tömbmagyarságba való telepítése. A portál Szász Jenőnek azt a kezdeményezését is felidézte, hogy

Székelyföldön működtessék azokat a kollégiumokat, amelyekben a szórványban született gyermekek tanulnak.

Puskás Attila marosvásárhelyi tanár – aki az NSKI referenseként látogatott el a medgyesi iskolába – a portálnak elmondta, az intézet kísérleti jelleggel már 2014-ben meghirdette az ösztöndíjat: négy magyarpéterfalvi (Fehér megye) diákot helyeztek el Székelyudvarhely különböző magyar iskoláiban. Idén tucatnyi Beszterce és Szeben megyei szórványiskolát kerestek meg az ajánlattal. Azokat a tanintézményeket keresték fel, amelyek nyolcadikosai csak románul folytathatnák tanulmányaikat.

Hirdetés

„Ez segítségnyújtás azoknak a gyermekeknek, akik különben elvesznének a nemzet számára. Ha ugyanis román iskolába mennek, akkor nem biztos, hogy megmaradnak magyarnak. Ez az asszimiláció egyik állomása” – magyarázta a portálnak Puskás Attila. Tájékoztatása szerint az ösztöndíjprogram Székelyudvarhelyre korlátozódik,

a diákok elszállásolásában az egyházak segítenek.

Az RMDSZ Szeben megyei szervezetének elnöke szerdán közleményben tiltakozott az NSKI munkatársainak eljárása ellen. Balázs Béla szerint a fiatalok elcsábítása helyett a helyi lehetőségek fejlesztését, a szülőföldön maradás segítését kell célul kitűzni szórványvidéken. 

Hirdetés