Hová lehet utazni a kolozsvári útlevéllel?

Bárhová. A határátkelőknél azért ne erőltessük.
Hirdetés

Kolozsváron „útlevéllel” jutalmazzák meg azokat a „fiatal lelkületűeket”, akik érzelmileg kötődnek a városhoz, és e kötődés alapján hírét viszik Európa 2015-ös ifjúsági fővárosa hangulatának, eseményeinek.

Az útlevelet és az ehhez kapcsolódó koncepciót kedden mutatta be Kolozsváron az ifjúsági fővárosi pályázatot elkészítő Pont csoport, a programsorozatot koordináló Share föderáció és a támogató Román Kereskedelmi Bank (BCR). Az útlevél formájú 34 oldalas füzet Kolozsvárról nyújt címszavakban alapinformációkat, de helyenként QR-kódokat is tartalmaz, amelyek az okostelefonok használóit elvezetik azokra az internetes oldalakra, amelyeken részletes tájékoztatást kaphatnak a városról és az ifjúsági főváros programjairól.

A nyomtatvány néhány közvélemény-kutatási adatot is tartalmaz, amelyek szerint a kolozsváriak 96 százaléka örül annak, hogy a városban él, az idegenek látogatásait pedig a megkérdezettek 91 százaléka tartja hasznosnak a város számára.

Farkas András, a Pont csoport vezetője elmondta, már az ifjúsági fővárosi cím megpályázásakor tapasztalták, hogy erős kötődés alakul ki a város iránt mindazokban, akik itt tanulnak, vagy akár csak néhány napra érkeznek Kolozsvárra. Ezen az érzelmi kapcsolaton keresztül próbálják hírét vinni az ifjúsági főváros programjainak és hangulatának.

Hirdetés

Az „útlevelet” a támogató bank 35 romániai fiókjánál lehet május 22-től igényelni egyelőre csak román nyelven, de készül a magyar és az angol változat is. Az igénylő eldöntheti, hogy maga tölti ki a nevével és az elérhetőségeivel, vagy bejelentkezik a passport.yourcluj.ro honlapon, és öntapadós matricát kér az adataival és fényképével, amelyet beragaszthat az „útlevél” első oldalára. „A matricát azonban csak Kolozsváron lehet átvenni” – hangsúlyozta Farkas András.

Az okmány emlékként is beszerezhető, olyan oldala is van, amelyre az ifjúsági főváros egyes rendezvényeinek a pecsétjét vagy matricáját lehet gyűjteni. A kolozsvári útlevelet egyelőre 15 ezer példányban nyomtatják ki, de szükség esetén újabb sorozatokat készítenek belőle.

Hirdetés