Kevesebb termálvíz jut Félixfürdőnek

Túlságosan sok vizet használnak a strandok, emiatt károsul a környék egyedi élővilága.
Hirdetés

Harminc százalékkal csökkentik a termálvíz-kitermelést a Bihar megyei Félixfürdő és Püspökfürdő üdülőövezetében, hogy ezáltal próbálják megmenteni és újjáéleszteni a kiszáradt tavú rezervátumot – közölte az Országos Ásványkincshatóság (ANRM) döntését Bihar megye prefektusa, Claudiu Pop. A május és augusztus közötti időszakra engedélyezett értékek így a tavalyi másodpercenkénti 137 literről 95-re csökkennek, az intézkedés betartását pedig folyamatos megfigyeléssel próbálják majd elérni. A legfőbb hivatalos kiaknázó a térségben több szállodát és fürdőt üzemeltető Turism Felix Rt., amely több alvállalkozónak is biztosítja a termálvizet.

Az országos hatóság ezt a döntést az általa tavaly elrendelt tudományos mérések alapján hozta meg. A Nagyvárad melletti térségben vizsgálódó hidrogeológusok előzetes, de egyöntetű véleménye ugyanis az volt, hogy az altalaj termálvíz-kitermelése nagyobb, mint annak hozama.

Már korábban rámutattak arra, hogy amíg a kiaknázást nem fogják vissza, addig esélytelen a rezervátum megmentése, ráadásul emiatt idővel a két üdülő teljes idegenforgalmi tevékenysége is veszélybe kerülhet.

A szakemberek azt követően döntöttek a feltárásról, hogy tavaly már nem nyílt ki a tündérrózsa a püspökfürdői rezervátumban, a tó ugyanis szinte teljesen kiapadt. Ebben olyan egyedi, őshonos növény- és állatfajok éltek, mint a bordás homorcsa nevű csigafaj, a pirosszemű kele halfaj és a hévízi tündérrózsa, amely Európában egyedülálló módon maradt fenn őshonos növényként – legközelebbi rokona a Nílus deltájában található.

Kép: voceatransilvaniei.ro

Hirdetés